dans, dansers, seks, schandaal, parijs, paris, Paris Opéra Ballet, #metoo

#MoiAussi: Gevoelige enquête Paris Opéra Ballet gelekt

De #metoo heeft nu ook zijn intrede gemaakt in het grote Franse balletgezelschap Paris Opéra Ballet (POB). Een anonieme, uitgelekte enquête toont aan dat er ook binnen dit dansgezelschap diverse klachten zijn rondom pesten, seksuele intimidatie en het dagelijkse management. De resultaten zijn schokkend.

De resultaten

Vrijwel alle dansers van het gezelschap (132 van de 154) hebben de anonieme enquête ingevuld. Zij wisten echter niet dat de resultaten van deze enquête publiekelijk werden gemaakt. Uit de enquête kwamen de volgende resultaten:

- 90 procent van de dansers vind het dagelijkse management van het gezelschap niet goed
- 77 procent van de dansers heeft persoonlijk te maken gehad met pesten of dit zien gebeuren bij een collega
- 26 procent van de dansers heeft persoonlijk te maken gehad met seksueel misbruik of dit zien gebeuren bij een collega.

Veel is nog onbekend

Alhoewel deze percentages alarmerend zijn, komen ze niet als een schok voor de danswereld. Na eerdere klachten van dansers bij grote gezelschappen zoals New York City Ballet en English National Ballet over seksuele intimidatie, is de #metoo beweging reeds aanwezig in het werkveld. Toch zijn er een aantal onzekerheden in de uitkomsten van deze specifieke enquête. Zo heeft het POB recentelijk wisselingen gehad in de bestuursfunctie van het dansgezelschap. Na het jarenlange bewind van Brigitte Lefevre volgde Benjamin Millepied haar op in 2014. In 2016 nam hij echter ontslag waarna hij werd op gevolgd door de huidige directeur van POB, Aurélie Dupont. Onduidelijk is dan ook in welke periode de aangegeven incidenten hebben plaatsgevonden en wie waar beschuldigd van wordt.

Onvrede

Desalniettemin laten de dansers duidelijk onvrede doorklinken in de antwoorden van de enquête. Zo schreef een danser: "De huidige directeur lijkt volledig incompetent als het gaat om management, en heeft geen zin om dergelijke vaardigheden te verwerven." Een andere danser vertelt dat hij/zij zich soms inhumaan behandelt voelt. ‘’We zijn menselijke wezens, geen pionnen die ze kunnen verplaatsen wanneer ze dat nodig achten.’’

Reactie van het management

Nadat de enquête uitlekte verklaarde de hoofddirecteur van Opera National de Paris, Stéphane Lissner, een zero tolerance beleid betreft seksuele intimidatie. Hij roept dansers dan ook op zich te melden en om het gesprek aan te gaan ‘’om rustig te beschouwen wat er is gebeurd en om zo te begrijpen wat de dansers ons proberen te zeggen.’’ Wat verdere vervolgstappen zijn aan de hand van de uitgelekte enquête is tot dusver nog onbekend.

 

Meer inspiratie