Foto via Pexels

Het Nationale Ballet vervroegt nieuwe voorstelling Made in Amsterdam

Het Nationale Ballet brengt in februari vervroegd het programma Made in Amsterdam met choreografieën van drie Nederlandse choreografen. De voorstellingen van Made in Amsterdam waren in eerste instantie geannuleerd. De creatieve teams zijn echter doorgegaan met de productie van de nieuwe werken en de dansers zijn blijven repeteren, waardoor we met de versoepelingen dit programma – in aangepaste versie en iets ingekort - toch op korte termijn kunnen brengen. In deze aangepaste versie van Made in Amsterdam zien we twee wereldpremières van de Young Creative Associates Wubkje Kuindersma en Sedrig Verwoert en daarnaast een reprise van Rudi van Dantzig. Made in Amsterdam is te zien van 20 februari tot en met 4 maart in Nationale Opera & Ballet.

Wubkje Kuindersma – Anatomy of Light (wereldpremière)

Anatomy of Light is een stuk voor tien dansers op muziek van Jacob ter Veldhuis. De creatie van Wubkje Kuindersma is geïnspireerd op haar fascinatie en liefde voor licht. Licht is voor haar een metafoor voor de ziel, levenskracht, hoop en transformatie. Het magische fenomeen van het breken van wit licht in talloze kleuren inspireerde haar om een prisma te kiezen voor het decorontwerp. Het decor en de kostuums zijn in handen van Tatyana van Walsum. Eerder maakte zij kostuums voor Last Resistance (2018) en Manoeuvre (2020). Voor het licht werkt Kuindersma samen met lichtontwerper Tom Visser.


Wil jij de voorstelling bezoeken waar je alles over gelezen? Combineer dan je Dans Magazine abonnement met een Podiumcadeaukaart. Voor € 29,99 ontvang je zes nummers + Podiumcadeaukaart (t.w.v. € 20,-)


 

Sedrig Verwoert – Do All Dogs go to Heaven? (wereldpremière)

 

Do All Dogs Go To Heaven? is een nieuw werk over de tijd van nu, waarin thema’s als virtuele realiteit en identiteit actueel zijn. Wat is de betekenis van realiteit en identiteit in de wereld van nu? Hoe menselijk is het allemaal nog? Hoe zijn we met elkaar verbonden? En hoe transformeren wij ons (als individuen) hierin? In Do All Dogs Go To Heaven? wordt die transformatie gevisualiseerd en ligt de focus op het lichaam. Deze thematiek wordt verder vormgegeven met kunstenaars Bart Hess en Nick Verstand, beide ook van Nederlandse bodem. De muziek komt van de Amerikaanse componist Julius Eastman (1940 – 1990), een zwarte, homoseksuele artiest die ernaar streefde deze rollen optimaal te vervullen. De laatste jaren wordt hij door velen gezien als visionair.

Kostuums

Kunstenaar en ontwerper Bart Hess ontwerpt voor het eerst kostuums voor Het Nationale Ballet. Eerder maakte hij de campagnebeelden voor seizoen 21/22. Zijn werk richt zich op de relatie tussen het menselijk lichaam en materialen. Zijn creaties zijn overal ter wereld te bewonderen en hij werkte al samen met bekende namen als Lady Gaga en Iris van Herpen.

Licht en decor

Kunstenaar Nick Verstand onderzoekt onder andere met audiovisuele installaties de menselijke perceptie. Het doorbreken van sociale grenzen, maar ook de grens tussen het immateriële en materiële staat in zijn werken centraal. Onlangs stond hij met zijn audiovisuele voorstelling WITHIN WITHOUT in Koninklijk Theater Carré. Ook stond hij op festivals als Dekmantel en Amsterdam Dance Event.

Rudi van Dantzig – Voorbij Gegaan

Naast de premièreballetten van de Young Creative Associates presenteren we ook Voorbij Gegaan van choreograaf Rudi van Dantzig. Weinigen hebben zo hun stempel op de Nederlandse dans gedrukt als Van Dantzig. Voorbij Gegaan werd in 1979 gecreëerd voor Nederlands beroemdste dansechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Ter ere van hun 20-jarig dansersjubileum choreografeerde hij deze klassieke pas-de-deux op de etudes van componist en pianist Frédéric Chopin.

 

Meer inspiratie