Waarom de Macarena zo populair is (geweest)
Iedereen heeft wel eens de Macarena gedanst op een feestje, vooral als je dit feestje bezocht in de jaren 90. Dansers murmelen mee met de woorden, roepen ‘Hey Macarena’ en beginnen het dansje opnieuw. Waar komt het dansje precies vandaan en wat maakt dat het zo aansloeg (en nog steeds bekend is)?
Waar de Macarena begon
Antonia Romero en Rafael Ruiz schreven voornamelijk flamenco- en loungemuziek, totdat ze een flamencodanseres genaamd Diana Patricia Cubillán ontmoette. Haar danspassen inspireerden Romero en Ruiz zo, dat ze spontaan een nummer schreven. Het nummer, dat hun ‘one-hit wonder’ zou worden, werd in 5 minuten geschreven en ze gaven de protagonist de naam ‘Macarena’ naar Romero’s dochter. Interessant voor de mensen die geen idee hebben waar het nummer over gaat: Macarena gaat vreemd terwijl haar man weg is met het leger. Of je de Macarena nu nog hetzelfde danst op een feestje, is geheel aan jou.
Maar wat maakte dat dit nummer van twee vrij onbekende artiesten veranderde in een ‘one-hit wonder’? We zetten 4 elementen op een rij:
1. Een goede remix
Hoewel de originele versie een hit was in Spanje begin jaren 90, kwam het succes buiten de grenzen pas later. Namelijk door de remix van Mike Triay en Carlos de Yarza (samen Bayside Boys). Het schijnt dat ze gevraagd werden door een DJ om een versie te maken die meer zou aansluiten bij de smaak van Amerikanen. De DJ kreeg veel verzoeken van luisteraars om het nummer te draaien, maar het radiostation had een verbod op nummers die geheel in een andere taal waren dan Engels. De coupletten werden Engels, maar het refrein van Romero en Ruiz bleef behouden. Dat was het begin van het internationale succes.
2 .De clip die bijna een instructievideo was
Maar de videoclip die in 1996 uitkwam zorgde ervoor dat het nummer binnen een maand op nummer 1 zou staan. In vergelijking met andere videoclips was deze simpel met dansende vrouwen voor een witte achtergrond. Dit was een keuze waar regisseur Vincent Calvet voor heeft moeten vechten, zo vertelde hij the Huffington Post. De recordlabel vond deze minimalistische stijl maar niets. Calvet: “Ik dacht dat de clip een soort dansles kon zijn. Ik stelde een simpel concept voor, met de artiesten die zingen, omringd met mooie danseressen van over de hele wereld.”
3. De makkelijke danspassen
En die dansles sloeg aan! Choreograaf Mia Frye vertelde tegen HuffPost: “Als zelfs een kind, een ouder, een koning, een boer, of een president de stappen zouden onthouden na mijn Macarena-dans één keer te hebben gezien, dan moet het wel glashelder zijn. Ook de ziel en blijdschap die van de video af druipt!”
Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement.
Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.
4. De nostalgiefactor
Het nummer wordt vaak als irritant aangemerkt. Lezers van Rolling Stone vonden in 2011 de Bayside Boys Remix van de Macarena een van de slechtste nummers van de jaren 90 (net na Barbie Girl van Aqua). Desondanks heeft het nummer een hoge nostalgiefactor. Je kan de Macarena nog regelmatig terug vinden:
- In 2019 maakte Tyga een moderne versie van het nummer.
- In de animatiefilm Hotel Transylvania 3 kwam een musicalliedje van de Macarena voor.
- Op TikTok dansen mensen die geboren zijn in 1996 (het jaar dat het nummer uitkwam) mee op de Macarena.