Snel en effectief herstellen van je blessure? Zo doe je het!
Je traint al een aantal maanden voor die ene dansvoorstelling, maar dan. Een paar weken van tevoren loop je een blessure op en ziet het er ineens somber uit. Geef de hoop nog niet op en probeer een andere rol in de voorstelling te bemachtigen. Met dit stappenplan ga je effectief je herstelfase in en sta jij hopelijk toch op het podium!
1. Verleg je doel
Heb je een gescheurde hamstring als blessure en doet lopen pijn? Dan is het doel om tijdens de voorstelling weer volop te dansen misschien wat te hoog gegrepen. Neem als eerste doel: lopen zonder pijn. Daarna kun je je doel weer verleggen en proberen te rennen of te springen zonder dat de pijn in je hamstring schiet. Doelen kunnen veranderen en verschuiven, dus geen man overboord als je het in het begin rustig aan doet.
2. Erken je prestatie
Het is belangrijk dat je trotst bent op jezelf met ieder klein doel dat je behaald. Alleen op deze manier kun je stappen maken. Ben je normaal streng voor jezelf en is iedere prestatie net niet goed genoeg? Dit is het moment om te leren dat iedere prestatie van belang is en je lief voor jezelf mag zijn.
3. Visualiseer je herstel
Uit onderzoek is gebleken dat visualiseren helpt bij het verminderen van spierafbraak na een blessure en het de spieropbouw kan helpen versnellen. Door je in te beelden welke deel van het lichaam de beweging gaat maken, activeer je de motor cortex, een specifiek hersengebied, die deze neuroverbindingen in de hersenen blijft activeren. Het inbeelden van deze beweging helpt het lichaam dus herinneren dat deze activiteit niet vergeten is en snel weer wordt gebruikt.
4. Geen zelfmedelijden
Tijdens een herstelproces is het makkelijk om terug te vallen in zelfmedelijden en het idee dat je hebt gefaald. Helaas is dit niet stimulerend voor je herstel en is het belangrijk dat je positief blijft denken! Positieve gedachten hebben namelijk invloed op je lichaam. Hersencellen maken endorfine aan, een neurohormoon, dat ontstekingsremmend en pijnstillend werkt. Bij veel endorfine in het lichaam ontstaat een gevoel van geluk. Dat heb je nodig bij je herstel!
5. Denk aan je voeding
Voeding is essentieel. Er zijn verschillende producten die je beter kunt vermijden, zoals alcohol. Dit kan namelijk ontstekingen bevorderen en het herstel daardoor vertragen. Ook is voeding met veel suikers geen goed plan. Sommige voedingsstoffen heeft je lichaam juist extra hard nodig om sneller te herstellen en nieuw weefsel aan te maken. Denk daarbij aan vitamine A, C, zink, eiwitten en omega 3. Wat extra wortels tijdens de lunch of wat vaker zalm als avondeten kan dus zeker geen kwaad. Neem als snack wat noten of citrusvruchten om je zink en vitamine C level op peil te houden.
Drink ook veel water. Water transporteert namelijk nutriënten en zuurstof door je lijf en voert je afvalstoffen af. Dat is van groot belang tijdens je herstel.
Wil je meer weten over voeding? Maak dan een afspraak bij een diëtist.
6. Ga naar een specialist
Blijf niet rondlopen met de pijn in de hoop dat het vanzelf over gaat. Een fysiotherapeut kan de pijn en blessure op de exacte locatie lokaliseren, zodat je zelf niet de verkeerde voorzorgsmaatregelen neemt. Ook kan deze je goede oefeningen meegeven of je helpen de pijn enigszins te verminderen.
7. Heb geduld
Een (ernstige) blessure is niet zomaar verdwenen. Het is dus belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om te herstellen. Als de fysiotherapeut je oefeningen heeft meegegeven, doe deze dan op een regelmatige basis, zodat je ook weer kracht opbouwt in je spier. Maar, doe voorzichtig en ga niet over je (pijn)grens heen! Als je té enthousiast weer begint met trainen zodra het iets beter gaat, ben je sneller terug bij af dan dat je had gehoopt.
8. Neem voldoende rust
Niet het leukste onderdeel van de herstelfase als je een fanatieke sporter bent, maar wel een stap die genomen moet worden. Zonder rust geen herstel. Rust is natuurlijk niet genoeg om de blessure te herstellen, maar het is nodig. Wissel je rust af met zo nu en dan een kleine oefening of wat beweging om toch de spier in beweging te houden.
Luister naar je lichaam! Het zal je op ieder moment aangeven wat het nodig heeft. Span je niet teveel in, houd je hoofd koel en heb vertrouwen dat het goed komt.