Vaslav Nijinski: de danser die bekend stond om zijn hoge, zwevende sprongen
Om het heden memorabel te maken, zijn bijzondere dansers van groot belang! Zonder hen kan een choreografie nog zo fantastisch zijn, maar spreekt het niet tot het publiek. Vaslav Nijinski was zo’n uitmuntende danser die het publiek betoverde en vandaag de dag nog steeds wordt geprezen om zijn talent.
Vaslav Nijinski
Vaslav Nijinski, geboren in Kiev, rolde na zijn geboorte zo de danswereld in. Zijn ouders waren namelijk beroemde dansers en hadden een eigen dansgezelschap waarmee ze door het voormalige Rusland toerden. Zijn eerste balletlessen kreeg hij van zijn vader.
Op 8-jarige leeftijd begon hij met dansen aan de Imperial School of Dancing in Sint-Petersburg waar zijn talent als snel duidelijk werd. Steeds kwam hij later dan de rest neer bij sprongoefeningen. Er werd gezegd dat het leek alsof hij kon vliegen.
Op 16-jarige leeftijd werd hij al het ‘achtste wonder van de wereld’ genoemd. Na zijn afstuderen werd hij solist bij het Mariinski Theater waar hij tijdens zijn studie al meerdere keren een (kleine) rol had gehad.
Als professioneel danser verscheen hij als eerst in La Source met Julia Sedova als danspartner. Het publiek was wild van enthousiasme toen ze hen samen zagen. Ook heeft Nijinski tijdens zijn carrière bij Mariinski gedanst met de bekende ballerina’s Anna Pavlovna Pavlova, Mathilde Kschessinskaya en Tamara Platonova Karsavina.
In bekende balletvoorstellingen zoals Giselle, Het Zwanenmeer en Doornroosje danste hij de hoofdrol bij het Mariinski Theater en het Bolshoi Theater in Moskou.
Tamara Platonova Karsavina over haar duet met Nijinski in Giselle:
Het was Sergei Diaghilev, directeur van het bekende balletgezelschap Ballets Russes, die Nijinski meenam naar Parijs. In het Théâtre du Châtelet werd de eerste dansvoorstelling gehouden en dat werd een groot succes. Nijinski blies het publiek omver met zijn unieke lichtheid en kracht in de dans, maar ook de hoogte van zijn sprongen verbaasde het publiek. Tijdens zijn tijd bij de Ballets Russes werkte hij met bekend choreograaf Michel Fokine, die het talent van Nijinski precies wist te benadrukken. Nijinski trad tot 1917 op in heel Europa en zelfs in de Verenigde Staten.
Choreograaf
Op aansporen van Diaghilev, begon Nijinski in 1912 een carrière als choreograaf. Hij creëerde stukken voor Diaghilev’s Ballets Russes. Voor zijn choreografieën ging hij opzoek naar een nieuwe bewegingstaal en zo creëerde hij L’Après-midi d’un faune, Jeux en Le Sacre du Printemps (The Rite of Spring). Le Sacre du Printemps, begeleid door de compositie van Igor Stravinski werd een baanbrekend stuk, wat we nu nog steeds zien als een keerpunt in de balletgeschiedenis. Nijinski’s choreografieën waren uitdagend, voor dansers en publiek, en de originaliteit spatte ervan af.
Bekijk hier een stuk van Nijinski’s L’apres midi d’un faune:
Door een zenuwinzinking stopte Nijinski op 29-jarige leeftijd (1919) met zijn carrière. Hij was gediagnostiseerd met schizofrenie. In 1950 overleed hij in Londen.
Bekijk hier een interview met Kyra en Tamara Nijinski, dochters van Vaslav Nijiksi, over zijn leven en carrière: