Afrikaanse dansers vertolken Rite of Spring in Dancing At Dusk

38 dansers van École des Sables vertolken Pina Bausch’s Rite of Spring in de dansfilm Dancing At Dusk

Op het strand in Toubab Dialaw, Senegal, werd de iconische choreografie van Pina Pausch, The Rite of Spring, gedanst en opgenomen. De 38 dansers verzamelden zich uit 14 Afrikaanse landen voor deze productie die in 2021 op wereldtour zal gaan.


Deze internationale coproductie tussen Sadler’s Wells, Pina Bausch Foundation en École des Sables, stond op het punt om in maart in première te gaan. De voorstelling zou deel uitmaken van een double billThe Rite of Spring van Pina Bausch en Common Ground[s] van Germaine Acogny & Malou Airoudo. Airoudo maakte deel uit van Tanztheater Wuppertal Pina Bausch en Acogny wordt gezien als de moeder van de hedendaagse Afrikaanse dans.

Een paar dagen voordat ze op internationale tour zouden gaan, werd deze geannuleerd in verband met de coronacrisis en sloten landen hun grenzen. Hun laatste repetitie op het strand werd vastgelegd door filmmaker Florian Heinzen-Ziob. We kunnen deze nu aanschouwen in de film Dancing At Dusk

De originele versie van The Rite of Spring van Nijinksy uit 1913 beeldt een oud Slavisch ritueel uit waarin een chosen one wordt geofferd om de lente in te luiden door een bijna dierlijk ritueel. Pina Bausch’s moderne versie behoudt de compositie van Igor Stravinsky, maar door nieuwe dansers en meer de emoties te laten zien, wordt er een nieuwe dimensie aan het stuk gegeven. De choreografie van Bausch wordt gedanst op een podium vol met modder. Het strand, de zee en de veranderende kleur lucht in de video en de dansers geven aan het oude, een nieuwe draai. 

Dancing At Dusk is tot en met 31 juli beschikbaar op het digitale platform van Sadler’s Wells en kan voor 48 uur worden gehuurd voor €5,50. 

De New York Times schrijft over de film: ’Het dansen is krampachtig en zelfbeschadigend, maar mooi en tender tegelijkertijd. De voorstelling bevat rauwe energie van bewegingen, omdat het niet tot in de puntjes samengaat. Maar deze losheid en energie geeft het stuk dringendheid.’

Ben je benieuwd naar de trailer? 

Kijk hier hoe de repetities eraan toe gingen.

Meer inspiratie