Logo Nederlandse Dansdagen en Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)

Zwanen voor Midnight Raga en danseres Imre van Opstal

Op vrijdag 6 oktober zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2017 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen uitgereikt. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2017’ is toegekend aan Midnight Raga van Nederlands Dans Theater. Danseres Imre van Opstal kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2017’ voor haar rol in Salt Womb van Nederlands Dans Theater (Sharon Eyal & Gai Behar). Ook ontving Ed Wubbe de Gouden Zwaan.

Midnight Raga is 'meest indrukwekkende dansproductie’

In Midnight Raga brengt Marco Goecke volgens de jury een schitterende, intense choreografie die ademloos van het begin tot het eind wordt beleefd. Uit het juryrapport: “Twee krachtige dansers geven Goeckes bewegingstaal - met zijn herkenbare, nerveus sidderende bewegingen - de onontbeerlijke exactheid en daardoor onontkoombaarheid. Een op het lijf van de dansers getekende choreografie, spatgelijk en scherp uitgevoerd, excellent getimed, onderstreept door de eenvoud in decor, licht en kostuums.” Naast Midnight Raga waren ook IGNITE van van Shailesh Bahoran voor ISH Dance Collective, en Accusations van Ann Van den Broek voor WArd/waRD genomineerd.

Imre van Opstal geeft ‘meest indrukwekkende dansprestatie’

De Nederlandse Imre van Opstal ontwikkelde zich tot één van de meest opvallende dansers van het Nederlands Dans Theater. Een performer met een perfecte techniek, mystiek charisma en een soms angstwekkende kracht die van een andere wereld lijkt te komen. “Zelfs in het hypnotiserende ensemblewerk Salt Womb (in choreografie van Sharon Eyal & Gai Behar) weet Imre van Opstal telkens de blikken te stelen. Onuitputtelijk, sensueel, maar met getemperde energie neemt deze bijzondere danseres het materiaal in zich op om het vervolgens te overstijgen”, aldus de jury. Naast Imre van Opstal waren ook Edo Wijnen voor zijn rol in Citizen Nowhere van Het Nationale Ballet en Jefta Tanate voor zijn rol in The Definition of Now van Jasper van Luijk genomineerd voor de prijs.

VSCD-Dansjury

De VSCD-Dansjury, tevens redactie van de Nederlandse Dansdagen, is verantwoordelijk voor de jurering van de Zwanen en de kernprogrammering van Festival de Nederlandse Dansdagen. De Dansjury 2017 bestaat uit Anita van Dolen, voorzitter (programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam / Artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

Meer inspiratie