Scapino Ballet Rotterdam begint petitie na afwijzing subsidies

Update: Scapino Ballet Rotterdam krijgt rijkssubsidie toch toegewezen!

Na de bekendmaking van de basisinfrastructuur subsidies voor 2021-2024 is de teleurstelling bij Scapino Ballet Rotterdam en heel dans- en cultuur minnend Nederland erg groot. De Raad voor Cultuur heeft het oudste dansgezelschap van Nederland, opgericht in 1945, geen subsidie toegekend. Scapino Ballet is een petitie gestart die binnenkort zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Op deze manier hopen zij alsnog de steun van de overheid te kunnen krijgen. 


Onbegrip

Scapino Ballet Rotterdam heeft plaats moeten maken voor andere dansgezelschappen die meer zouden bijdragen aan de diversiteit en uitbreiding van de cultuur. Het onbegrip komt vooral doordat de Raad het gezelschap positief heeft beoordeeld. Ze zeggen namelijk dat Scapino een kerngezond bedrijf is en in grote mate bijdraagt aan de spreiding en zichtbaarheid van dans in Nederland. Aanvullend kaart de Raad aan dat Scapino volgens hen niet genoeg zou bijdragen aan de vernieuwing van de dans in Nederland. Het dansgezelschap biedt juist veel kansen aan jonge choreografen en dansers, meent Scapino Ballet. 

Reacties uit de danswereld

De Nederlandse theaters zullen deze week een brief naar minister Van Engelshoven sturen waarin deze verontwaardiging wordt uitgedrukt. Niet alleen theaters, maar ook andere bekende dansgezelschappen, choreografen en (oud) dansers spreken zich uit over dit besluit. 

Oud danser Jan Kooijman schrijft een lange post op Instagram waarin hij eindigt met: ‘Mevrouw Van Engelshoven, wees wijzer en gun het grote publiek Scapino Ballet Rotterdam.’ 

Ook choreograaf en voormalig artistiek directeur van NDT, Jirí Kylián laat ook zijn stem horen: “Scapino Ballet Rotterdam zonder subsidie is ondenkbaar! Het is één van de toonaangevende Europese dansgezelschappen. Hun creatieve en innovatieve beleid heeft de hele danscultuur in Nederland fundamenteel beïnvloed. Het bestaan van Scapino Ballet Rotterdam moet worden gegarandeerd door officiële subsidie.”

Directeur van Het Nationale Ballet, Ted Brandsen: “Scapino Ballet is het oudste dansgezelschap in Nederland en absoluut een van de vitaalste podiumkunstgezelschappen die ons land rijk is. Scapino Ballet vervult een unieke en onmisbare positie in het Nederlandse danslandschap. Deze groep verdient eerder meer dan minder steun. Het dreigende wegvallen van subsidie zou geen vernieuwing of verbreding van het dansaanbod inluiden, maar integendeel een ernstige verarming betekenen. Ik roep de minister op dit advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer te leggen en Scapino Ballet te blijven ondersteunen.”

Jouw steun

Wil jij ook een steentje bijdragen en het Scapino Ballet Rotterdam helpen? Dat kan! De petitie staat vanaf nu op de website met al ruim handtekeningen. Ben jij daar straks een van?


Update

Het is ze gelukt! Na ruim 60.000 handtekeningen verzameld te hebben, heeft Scapino Ballet Rotterdam op 25 juni een motie ingediend om toch in aanmerking te komen voor de BIS. Deze motie werd ondertekend door VVD, D66, GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie. De komst van Scapino Ballet Rotterdam in de BIS zorgt er niet voor dat een ander gezelschap de subsidie verliest. 

 

Meer inspiratie