Subsidie aanvragen toe- en afgewezen. Scapino Ballet de komende periode niet.

De Raad van Cultuur heeft gesproken. Wie krijgt een 4-jarige subsidie toegewezen en wie niet?

Op 4 juni 2020 heeft de Raad voor Cultuur ruim honderd culturele instellingen van een vier jarige subsidie voorzien: de basisinfrastructuur (BIS) 2021-2024. Een aantal nieuwkomers in deze lijst, maar ook bekende namen uit de danswereld stonden erop. Helaas heeft niet iedereen de subsidie toegewezen gekregen. 


Wat zijn de criteria? 

Bij het beoordelen van alle aanvragen waren er twee belangrijke uitgangspunten. Ten eerste, moet de cultuur een breder publiek gaan bereiken. Daarbij moeten makers de kans krijgen om het beste uit zichtzelf te kunnen halen. 

Ook lette de Raad bij de beoordeling van de aanvragen op drie andere aspecten: hoe wordt het gezelschap geleid, hoe staat het met de inclusie en diversiteit, wordt het personeel eerlijk betaald? Op deze basis zijn de aanvragen toe- of afgewezen. 

Jeugdpodia

Bekende jeugdpodia zoals Danstheater AYA, BonteHond, Maas, SALLY, de Stilte, Theater Artemis kregen de subsidie toegereikt.

Dans

Bekende en grote namen in de danssector kregen ook subsidie. Denk daarbij aan Introdans en Nederlands Dans Theater. Het Nationaal Ballet & Opera kreeg een 'Nee, tenzij..' te horen. Ze diende apart een aanvraag in voor subsidies voor Dans en Opera. In de aanvraag Dans zag de Raad voor Cultuur te weinig terug van de artistieke plannen. Daarom wordt er dus door de raad geadviseerd een nieuw plan in te dienen om alsnog eventueel subsidie te krijgen. Club Guy & Roni is ook toegelaten tot de BIS, maar stoor Scapino Ballet daarmee van de lijst. Tot grote teleurstelling en verbazing Scapino Ballet. Het oudste dansgezelschap van Nederland krijgt de komende vier jaar geen steun van de overheid

Scapino Ballet laat het er geen gras over groeien en heeft zelf een petitie gestart. Zo hopen zij toch de steun van de overheid weer terug te krijgen. De petitie telt al meer dan 20.000 handtekeningen en de teller loopt nog.

Dansfestivals 

Ook de tak festivals had een lading aanvragen binnen gekregen, maar daar zijn ze niet lang allemaal gehoord. We feliciteren Oerol, Tweetakt, de Nederlandse Dansdagen en Holland Festival met het ontvangen van deze subsidies. 

Helaas zullen andere populaire festivals zoals Festival Boulevard, Holland Dance Festival en ook Summer Dance Forever dit keer hun verlies moeten nemen. 

Meer inspiratie