Foto: Instagram Scapino Ballet Rotterdam

Steun voor Oekraïne vanuit de cultuursector

Foto: Instagram Scapino Ballet Rotterdam

Dagelijks zijn er verhalen in het nieuws over Rusland en Oekraïne. Veel Oekraïners zijn op de vlucht en wereldwijd leven mensen mee met de verdrietige situatie. Ook Nederland komt in actie en vanuit de cultuursector worden verschillende acties georganiseerd.

Afgelopen weekend

Op 4, 5 en 6 maart zijn er tal van acties georganiseerd. Alle deelnemende organisaties kun je vinden op hArt for Ukraine. Een voorbeeld is het Theater Rotterdam. Maar liefst 55,5 procent van de opbrengst van dat weekend gedoneerd aan Giro 555. Ook Scapino Ballet deed mee samen met onder andere Het Nationale Ballet. De inkomsten die via ondemandvideo’s binnenkwamen, gingen ook naar Giro 555. Volgens Scapino Ballet is de danswereld gewend aan in goede harmonie samenwerken met andere nationaliteiten. En dat willen ze ook blijven doen, want volgens hen is dans een goede manier om in verbinding te komen met elkaar.

Door het hele land werden daarnaast benefietconcerten georganiseerd en sommigen versierden hun gebouwen zelfs met de kleuren van de Oekraïense vlag. Naast grote organisaties, waren kleine dansscholen ook bezig met inzamelingsacties. Zo zamelden leerlingen van Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen hulpgoederen in voor Oekraïne.

Ook helpen?

Het is nog niet te laat om te helpen of om zo’n actie te bezoeken. Ook op latere momenten staan er namelijk nog dingen gepland. Op zondag 13 maart om 20.00 uur geven Nationale Opera & Ballet en het Nederlands Philharmonisch Orkest nog een benefietconcert in Amsterdam. Waarbij ook weer de opbrengst gedoneerd zal worden aan Giro 555. Ook in Haarlem is er op zondag 13 maart nog een benefietconcert, georganiseerd door Het Nederlands Blazers Ensemble. Je kunt zelf helpen door komend weekend zo’n actie te bezoeken, maar je kunt natuurlijk ook direct doneren aan Giro 555.

https://www.instagram.com/p/CazeCDwgl5j/

https://www.instagram.com/p/Cat4CDWo89x/

https://www.instagram.com/p/Car6lE0I-bh/

Meer inspiratie