Programma Holland Dance Festival 2022 bekend
Van 3 t/m 19 februari toont Holland Dance Festival voor de achttiende keer internationale topgezelschappen en danskunstenaars, nieuwe talenten, gevestigde choreografen en ook vele Nederlandse primeurs. Dansstad Den Haag zal het centrum zijn van het festival, met daarnaast voorstellingen in Delft, Tilburg, Rotterdam en Amsterdam.
Beste van hedendaagse dans
Grootschalige dansproducties, intieme voorstellingen, jonge toptalenten, dansers op de top van hun kunnen, oudere dansers en dansers met en zonder beperking. Ze zijn allemaal vertegenwoordigd in negentien verschillende producties en zestig voorstellingen, die het beste tonen wat de hedendaagse dans wereldwijd heeft te bieden.
Het werk van choreografen met uiteenlopende carrières, artistieke visies, culturele achtergronden en verschillende staten van dienst geeft het Holland Dance Festival een unieke uitstraling en daarmee een unieke plek in het danslandschap van Nederland en de wereld. Het rijke en gevarieerde festivalprogramma is nu bekend en staat online.
Highlights
Wij hebben de highlights alvast op een rijtje gezet!
Openingsgala met Nederlands Dans Theater
Voor het eerst sinds 2009 wordt Holland Dance Festival geopend met een groots, feestelijk première-programma van Nederlands Dans Theater 1, in dé nieuwe cultuurtempel van Den Haag: Amare.
De nieuwe artistiek directeur van NDT, Emily Molnar, en Holland Dance Festival-directeur Samuel Wuersten hadden onmiddellijk een ‘klik’ en wederzijdse waardering. Ze werkten nauw samen bij het samenstellen van het festivalprogramma.
Uit Cuba: danser & choreograaf Carlos Acosta
Dé hoofdgast van Holland Dance Festival is de Cubaanse superster Carlos Acosta. Als kind werd hij door zijn vader gedwongen tot een balletcarrière en ontwikkelde zich tot een van de grootste dansers van zijn generatie. In het festival danst hij zelf in een programma, exclusief ontwikkeld voor Holland Dance Festival. Zijn eigen gezelschap Acosta Danza brengt de voorstelling 100% Cuban en het Filmhuis Den Haag vertoont de in 2019 verschenen biopic Yuli over het roerige leven van Carlos Acosta.
Dans als protestmiddel
Naast het artistiek leiden van het Ballet de Marseille creëerde het driekoppige Parijse dans- en theatercollectief (LA)HORDE met een groep Georgische dansers Marry Me in Bassiani over verzet, solidariteit en de kracht die vrijkomt wanneer mensen samen dansen. De Georgische volksdans staat bekend om elementen uit de vechtkunst en dans met snelle draaien. (LA)HORDE maakte samen met het Iveroni Ensemble een overrompelende, spectaculaire voorstelling, waarin folklore en techno samenvloeien als uitingen van liefde en strijd.
Dansend jongleren of jonglerend dansen
De dansers/artiesten van het Londense circusgezelschap Gandini Juggling beheersen niet alleen de kunst van het jongleren tot in uiterste perfectie, hun producties zijn ook van hoog artistiek niveau. Hun inspiratiebron is grootheden uit de danswereld, zoals Pina Bausch en Merce Cunningham.
Talentontwikkeling en uitwisseling
Sinds de start van Holland Dance Festival streeft het festival naar internationale samenwerking en uitwisseling van jonge dansers en aanstormende choreografietalenten. In deze editie gaan Nederlandse choreografen naar Zürich (Zwitserland) om danstalent van de Zürcher Hochschule der Künste te ontdekken. In Parijs werken dansers van National Supérieur de Musique et de Danse de Paris en Codarts Rotterdam samen met Nederlandse en internationale choreografen.
Samenwerking met Suzanne Dellal Center for Dance and Theater (Israël) geeft een impuls aan de makers daar en deze choreografen tonen hun resultaten tijdens het festival. Daarnaast gaat er werk van opkomende choreografietalenten Astrid Boons en Diana Niepce in première. Eveneens is het nieuwe, veelbelovende inclusiegezelschap Compagnie 21 onder leiding van Jordy Dik te zien.
Dans voor en van alle leeftijden
Voor de allerjongsten vanaf zes jaar brengt Lonneke van Leth Dans Mijn huis: Waar ik niet mag wonen. Hierin vertelt de Syrische acteur en vluchteling Ramez Kamel zijn persoonlijke en ontroerende verhaal.
Lonneke van Leth Dans weet de jeugd op een toegankelijke manier bekend te maken met eigentijdse dans, zoals in Het verrotte leven van Floortje Bloem; een recht in het hart rakende dansbewerking voor iedereen vanaf veertien jaar van het gelijknamige, beroemde boek van auteur Yvonne Keuls.
Het werk van de ‘grand old lady’ van de Amerikaanse moderne dans Lucinda Childs staat centraal bij het Dance On Ensemble. De dansers van het ensemble variëren in leeftijd van 43 tot 71 jaar en hebben allen een lange, succesvolle carrière achter de rug bij internationaal vooraanstaande gezelschappen. Opgericht in 2015 om de artistieke excellentie, rijke geschiedenis en achtergrond van de oudere danser te vieren.