musical award gala daan wijnands lonneke van leth beste choreorgafie

Nominaties Beste Musical Choreografie 2019

Stichting Musical Awards heeft op 12 december de nominaties  voor de Musical Awards 2019 bekend gemaakt. The Addams Family is met 11 nominaties het meest vertegenwoordigd. Genomineerd voor beste choreografie zijn Daan Wijnands (Woef Side Story en All Stars de Musical), Lonneke van Leth (Het Pauperparadijs), Chiara Re (Evita) en Eline Vroon (Charley de komische musical).

Dansmaken voor musicals is een vak apart. Een choreograaf heeft niet alleen pure danspasjes onder zijn hoede, maar ook de staging, oftewel: alle bewegingen en loopjes die de acteurs maken. Regie en choreografie kunnen dan ook door elkaar heen gaan lopen. Musicalchoreografen begrijpen als geen ander dat hun werk dienstbaar is aan het verhaal.

Geen geforceerde dansjes

Bij de nominaties voor beste choreografie komt één naam twee keer voor: Daan Wijnands is genomineerd voor zowel Woef Side Story als All Stars de Musical, waarin hele voetbalwedstrijden voorkomen. Vorig jaar nam Wijnands de award al mee naar huis voor De Marathon. Hij danste zelf in verschillende musicals en in jazzdansgezelschap Djazzex. In 2005 begon hij met het choreograferen en stagen van musicals. Hiervoor zoekt Wijnands naar bewegingen die uit het verhaal voort komen. ‘Het laatste dat je wil is dat mensen naar een geforceerd dansje zitten te kijken,’ zegt hij hierover.  

Amateurdansers in de spotlights

Een andere opvallende nominatie is voor Lonneke van Leth. Dit jaar choreografeerde en danste zij de hoofdrol in De zaak Carmen. Voor deze voorstelling leidde zij zowel professionele als recreatieve dansers. Ook in Het Pauperparadijs werkt Van Leth met een gemengd ensemble. Deze musical gaat over de 19de eeuwse armenkoloniën in Drenthe.

‘Ik heb [...] dagelijkse bewegingen omgezet naar een bewegingsfrase die zich herhaald of wordt uitvergroot,’ vertelt Van Leth, ‘De paupers hadden bijvoorbeeld een kistje waarin hun spullen zaten, dit kistje gebruiken wij om de dagelijkse routine van de paupers uit te beelden: slapen, bidden, op appèl staan, werken op het land etc. De kunst is om als ensemble onzichtbaar aanwezig te zijn en een scène te versterken.' Net zoals Wijnands, benadrukt Van Leth dat dans in musical niet geforceerd aan moet voelen: ‘Less is more.’

De prijsuitreiking van de Musical Awards vindt plaats op 23 januari 2019 in het RAI Theater in Amsterdam en wordt om 21.15 uur live uitgezonden door AVROTROS op NPO1. Frits Sissing presenteert het gala.

Meer inspiratie