Nieuwe tutu voor iconische ‘Little Dancer’ van Degas

Het standbeeld ‘Little Dancer’ van kunstenaar Edgar Degas is een beroemd exemplaar. Deze iconische bronzen ballerina uit 1881 was toe aan een fashion make-over, aldus de curators van het Metropolitan Museum of Art (MET) in New York. Het resultaat? Een prachtige nieuwe tutu.

Hedendaagse interpretatie

Edgar Degas was een Franse impressionistische kunstschilder en beeldhouwer. Hij had een voorliefde voor dans, wat terug te zien is in veel van zijn werken. Zo maakte hij het schilderij La Classe de Danse, waarop een balletklas is afgebeeld. En het schilderij Répétition d'un Ballet sur la Scène: hierop zie je balletdansers op het podium in actie. Daarbij is Degas de maker van het wereldberoemde standbeeld Little Dancer. Volgens de curatoren leek de ‘’oude’’ tutu na al die jaren vervaagd en vies. Dat is niet zo gek: de rok was in het oorspronkelijke werk van Degas ook zo bedoeld. Maar na twee keer eerder vervangen te zijn, vond het MET het tijd voor een hedendaagse interpretatie. De conservator van het kostuuminstituut, Glenn Petersen, kreeg de eer om de tutu van deze kleine danser te vernieuwen.

Versterkt het gevoel van beweging

Er is niet zomaar een tutu gemaakt. Deze tutu creëerde Petersen vanuit de schilderwijze van Degas. "Als we nu kunnen bewerkstelligen dat de rok echt harmonieus lijkt met de sculptuur en laat zien dat we aandacht hebben geschonken aan de manier waarop Degas dansers en het gevoel van beweging afbeeldde, dan zal dat echt bijdragen aan de manier waarop mensen gaan kijken naar het beeldhouwwerk. Dat is mijn doel!’’ Aldus Petersen.

Benieuwd hoe deze vernieuwde tutu tot stand is gekomen? Bekijk dan onderstaande video.

Meer inspiratie