Foto via Pexels

Nieuw initiatief voor gevluchte Oekraïense dansers: The United Ukrainian Ballet Foundation

The United Ukrainian Ballet Foundation is opgezet door de Nederlandse balletdanseres Igone de Jongh en Matthijs Bongertman, CEO van Senf Theaterpartners. Het initiatief is er voor gevluchte Oekraïense dansers en dient ter bescherming, ondersteuning en het zichtbaar maken van de Oekraïense dans- en balletcultuur.

Twee hoofdactiviteiten

Die Oekraïense dans- en balletcultuur is volgens de foundation sinds de Russische inval sterk onder druk komen te staan. Daarom zal The United Ukrainian Ballet Foundation twee hoofdactiviteiten organiseren voor de gevluchte Oekraïense dansers. Allereerst hebben we The United Ukrainian Ballet Company, dit is een gezelschap bestaande uit 50 Oekraïense solisten, ensembles, creatieven en technici. Zij zullen de Oekraïense dans- en balletcultuur wereldwijd uitdragen via performance en verhaal. Igone de Jong zal deze company leiden samen met choreograaf Alexei Ratmansky. Daarnaast hebben we het Dutch Centre For Ukrainian Dancers waar dansers onder leiding van Rinus Sprong weer in vorm kunnen komen.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Huisvestiging en werkgelegenheid

The United Ukrainian Ballet Foundation is op 31 mei al geopend. Dit gebeurde in Den Haag waar de burgemeester en de ambassadeur van Oekraïne aanwezig waren. De twee hoofdactiviteiten zullen huisvestiging en werkgelegenheid met zich meebrengen. Maar nog belangrijker: volgens de foundation voorziet het de dansers en de kunst ook van een kickstart om in eigen land door te kunnen gaan wanneer de oorlog voorbij is. De huisvestiging is geregeld door het Leger des Heils in opdracht van de gemeente Den Haag. De gevluchte Oekraïense dansers krijgen een toepasselijk plekje, namelijk in het oude Koninklijke Conservatorium gebouw. Er zijn dansstudio’s en een danstheatherzaal aanwezig. In het gebouw is plek voor 250 mensen, waarvan 50 plekken voor de dansers.

Meer inspiratie