Theater

NDT-choreograaf Marco Goecke werkt niet meer voor opera Hannover na zijn aanval met hondenpoep

Niet iedereen kan even goed omgaan met kritiek, maar de meeste mensen zijn het erover eens dat er grenzen zijn in de manier van reageren. Die grenzen heeft Duitse choreograaf Marco Goecke vorige week flink overschreden. De woede werd hem zo groot, dat hij hondenpoep op het gezicht van een criticus smeerde. Wat zijn nu de consequenties?

Pittige kritiek

De vijftigjarige choreograaf werkt in Nederland samen met het Nederlands Dans Theater. Criticus Wiebke Hüster liet zich vorige week in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung kritisch uit over een nieuwe show van Goecke. Volgens haar was het stuk In The Dutch Mountains "slaapverwekkend en gek gemaakt".  Dit werk wordt ook door het Nederlands Dans Theater uitgevoerd en is gebaseerd op een roman van Cees Nooteboom en het gelijknamige nummer van de Nederlandse band Nits uit 1987. Goecke wil met de voorstelling zijn "sterke artistieke connecties met Nederland" weergeven. Trouw-recensenten waren overigens wel erg te spreken over het stuk en gaven de maximale beoordeling. 

Hüster was dus minder enthousiast en bij een première in grensstaat Nedersaksen kwamen de twee elkaar zaterdag in de pauze tegen. Een woedende Goecke zou gedreigd hebben om haar uit zijn theaterzalen te verbannen en verweet haar dat zij er mede voor heeft gezorgd dat er minder tickets werden verkocht. Goecke haalde vervolgens een zak met hondenpoep uit zijn zak en begon hij dat in het gezicht van Hüster te smeren. De criticus heeft aangifte gedaan tegen de choreograaf.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Excuses

Het Staatstheater in Hannover heeft na het maken van excuses per direct afscheid genomen van Goecke. In een verklaring schrijft het theater dat hij het werk en de naam van de Staatsopera schade heeft toegebracht. Het Nederlands Dans Theater heeft laten weten achter Goecke te staan. "Hij is een gewaardeerd choreograaf met wie wij al jarenlang met plezier samenwerken", citeert De Telegraaf. "Wel betreuren we het incident ten zeerste. Dit handelen is in strijd met onze waarden die we als leidraad in al onze samenwerkingen hanteren."

Meer inspiratie