Bimhuis

Musici, dansers en publiek ontmoeten elkaar tijdens BIMHUIS x WhyNot

In het BIMHUIS zal op woensdag 1 november een bijzondere performance te zien zijn. Dance meets music in BIMHUIS x WhyNOT, waarin vernieuwende muzikanten worden gekoppeld aan avontuurlijke choreografen. Het idee erachter? Klank, lichaam en ruimte smelten samen tot een fysiek voelbare muzikale ervaring. Deze serie is een samenwerking met WhyNot; een platform en tweejaarlijks festival voor hedendaagse dans en performance. Hun diverse programma’s onderzoeken de relatie tussen het lichaam en haar omgeving aan de hand van cross-overs tussen dans, muziek, beeldende kunst, architectuur en de stad.

Geïmproviseerde performances

Vier duetten, met telkens een danser tegenover een musicus, vrij improviserend. Bijna allemaal treden ze voor het eerst met elkaar op. Het zou wel eens het begin van een mooie samenwerking kunnen worden. En een meeslepende ervaring voor het publiek. Samen met dansplatform WhyNot koppelden we deze gerenommeerde en opkomende podiumkunstenaars aan elkaar. Stuk voor stuk ontwikkelden ze een geheel eigen muzikale en fysieke taal.

Goda Žukauskaitė dans X Marta Warelis piano

Goda Žukauskaitė is actief bij gerenommeerde Nederlandse dansgezelschappen als Schweigman& en Kalpanarts. De van oorsprong Litouwse danser maakt ook naam met performances die urenlang kunnen duren. Nu gaat ze de interactie aan met de Poolse improvisator op toetsen Marta Warelis, die de klankrijkdom van de akoestische piano verkent.

Faizah Grootens dans X Laura Polence zang/piano

Als choreograaf heeft Faizah Grootens een indrukwekkende staat van dienst, onder meer bij het Nederlands Dans Theater en Holland Dance Festival. Haar persoonlijke bewegingstaal als danser komt voort uit haar Creoolse en Curaçaose achtergrond. De Letse vocalist Laura Polence is al ruim vijftien jaar actief in de Amsterdamse jazz- en impro-scene.

Liam McCall dans X Peter Somuah trompet/elektronica

Liam McCall, geboren en getogen in Utrecht, kwam op als danser in de urban underground. Vanuit zijn achtergrond als b-boy of breakdancer ontwikkelt hij zijn eigen intuïtieve signatuur. Nu vormt hij een duo met de Rotterdamse trompettist Peter Somuah, die een Edison Jazz Award won voor zijn album Outer Space waarop hij samenwerkt met rappers.

Kenzo Kasuda dans X Andy Moor gitaar

De uit Tokyo afkomstige Kenzo Kasuda kwam tot bloei als danser en choreograaf onder meer in samenwerking met Korzo Productions in Den Haag. Grote indruk maakte hij met als solodanser naast musici als Oene van Geel en Spinvis. Andy Moor heeft een achtergrond in de Britse post-punk van de jaren tachtig en is sinds 1990 vooral bekend als gitarist van de Nederlandse band The Ex.

Ga voor meer informatie en tickets naar de website.

Bimhuis x Why Not

Meer inspiratie