Pantsula-dansers uit Soweto vertellen persoonlijke levensverhalen in Unbreakable
Van 10 oktober tot en met 30 november 2023 toert de voorstelling Unbreakable door Nederland, een samenwerking tussen Rotterdamse choreograaf Lloyd Marengo (winnaar Gouden Zwaan), de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vijf explosief energieke dansers van de Soweto Skeleton Movers uit Zuid-Afrika. De voorstelling gaat op dinsdag 10 oktober 2023 in première in het Oude Luxor Theater, Rotterdam.
Unbreakable
In een combinatie van oprecht spel, levenslustige Afrikaanse dansstijlen, humor en indrukwekkende visuals vertellen de Soweto Skeleton Movers uit Johannesburg hun persoonlijke levensverhalen. Ondanks veel tegenslagen en foute verleidingen die hun pad kruisten, zijn deze vijf dansers ‘unbreakable’.
Het publiek wordt door de dansers meegenomen in een vrolijke en overweldigende mix van zang, straatscènes, meeslepende visuals en hun ‘skeleton pantsula’, een mix van traditionele Zuid-Afrikaanse streetdance (Pantsula) en ‘bone breaking‘. Dit alles wordt ondersteund door een eigentijdse soundtrack met melodische Afrohouse tunes en pompende Amapiano beats. Welcome to Soweto!
Unbreakable is een veelbelovende samenwerking tussen Rotterdams choreograaf Lloyd Marengo, de Londense theaterregisseur Jonzi D en de vijf explosief energieke dansers van Soweto Skeleton Movers, die hun bescheiden status van straatartiest al lang zijn ontgroeid en wereldwijd optreden.
Pantsula: energieke Zuid-Afrikaanse streetdance
Pantsula is een energieke Zuid-Afrikaanse street dance die in de jaren ´50 in de Zuid-Afrikaanse townships is ontstaan tijdens de apartheid. Het ontwikkelde zich tot een protestgenre voor zwarte Zuid-Afrikanen. Na het einde van de apartheid in 1994 bleef pantsula een belangrijke kunstvorm voor de zwarte Zuid-Afrikaanse gemeenschap. Door de toevoeging van bone-breaking (de illusie dat een danser geen botten heeft), contortionisme, acrobatisch voetenwerk en hattricks, onderscheiden de Soweto Skeleton Movers zich nadrukkelijk van andere pantsulagroepen. Hun verhaal en unieke skills zijn voor Lloydscompany aanleiding om een internationale samenwerking aan te gaan en met deze groep een nieuwe dansproductie te maken. Noot voor de redactie: Neem voor meer informatie, interviewverzoeken of beeldmateriaal contact op met Lloydscompany via communicatie@lloydcompany.nl
Straatclub
Het hoofdonderwerp in het werk van de Soweto Skeleton Movers is wat ze persoonlijk hebben doorstaan en wat hen overeind heeft gehouden. Pantsula was cruciaal in de strijd tegen apartheid en die lading van verzet zit nog steeds in de dans. De common ground tussen de Soweto Skeleton Movers en Lloydscompany begint bij streetdance. Pantsula is Zuid-Afrikaanse straatcultuur, zoals breakdance en hiphop dat in het westen zijn. De overeenkomsten zijn groot. Lloyd begon als breakdancer op straat in Rotterdam, de Soweto Skeleton Movers begonnen als dansers ook op straat. Ook in de respectievelijke persoonlijke levensverhalen zijn er overeenkomsten: de offers die je moet brengen als professioneel danser en het punt waarop je het moet kiezen tussen het positieve (dans) en het negatieve in de omgeving waarin je opgroeit (drugscriminaliteit). In moeilijke tijden ontstaat creativiteit, men gaat op zoek naar andere expressievormen, precies zoals hiphop in barre omstandigheden is ontstaan, geïnspireerd door Afrikaanse dans en muziek. Het strijden voor jouw plekje, tegen dingen aan schoppen, dat hebben de twee straatculturen gemeen. Daarnaast delen choreograaf Lloyd, regisseur Jonzi en de Soweto Skeleton Movers een artistiek perspectief dat niet los te zien is van de gemene deler die zij hebben: roots in Afrika. “Als donkere jongen leer ik veel van de Zuid-Afrikaanse cultuur en van de mensen die de strijd hebben meegemaakt tegen apartheid. Dat gaat niet alleen over cultuur, maar ook over ritme en beweging. Ik wil de mooie dingen laten zien, maar niet doen alsof de lelijke dingen nooit hebben bestaan” Lloyd Marengo.
Over Lloyd Marengo en Lloydscompany
Lloyd Marengo groeide op in het rauwe Rotterdam van de jaren ’80 en leerde dans op straat. In de jaren ’90 werd zijn hangout in Rotterdam West, Twilight, het episch centrum van hiphop. Lloyd maakte furore met 010 B-boys die wereldwijd successen boekten en de Rotterdamse hiphop en straatcultuur op de kaart hebben gezet. Lloyd is een van de oprichters van het Hiphophuis, hij werkte onder meer met Scapino en Conny Janssen Danst en zijn werk was te zien tijdens de Nederlandse Dansdagen en in Koninklijk Theater Carré (Amsterdam). In 2019 startte deze pionier zijn eigen gezelschap: Lloydscompany. Bij Lloydscompany komen dansers, upcoming urban makers én de underground battle scene samen. Met voorstellingen voor theaters en festivals slaat Lloydscompany een brug tussen de straat en het podium. De eerste tourvoorstelling van Lloydscompany was Father Figure, gemaakt door Lloyd Marengo (voorjaar 2022). In het najaar van 2022 maakte hij kindervoorstelling Sribi Switi. In 2023 maakt hij Unbreakable met de ZuidAfrikaanse Soweto Skeleton Movers. In april jl. was Unbreakable te zien op Breakin’ Convention in Londen. In oktober 2023 beleeft de voorstelling zijn Nederlandse première. Lloyd kreeg in september 2022 de Gouden Zwaan uitgereikt voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als baanbreker voor de hiphop community.