A Way to B

Zien: VPRO dansdocumentaire toont strijdbaarheid van dansers met een beperking

De gepassioneerde dansers van het gerenommeerde Catalaanse gezelschap, Liant la Troca, laten zich niet beperken door hun uitdagingen. Met een vastberadenheid die grenst aan provocatie, sensualiteit en fantasie, dansen zij hun eigen unieke verhaal. De choreografen, Jordi Cortés en Gloria José, hebben een kunstvorm gecreëerd die verder gaat dan fysieke grenzen. De documentaire A Way to B, gemaakt door Jos de Putter en Clara van Gool, geeft ons een intieme kijk op hun optredens en repetities in Barcelona, en werpt licht op hun persoonlijke levens.

Gebrek aan zichtbaarheid van dansers met een beperking

In deze inspirerende documentaire wordt duidelijk hoeveel deze dansers kunnen bereiken, ondanks de obstakels die zij tegenkomen. We horen hun verhalen over verlies en gemis. Een rolstoeldanser deelt openhartig zijn momenten van zinloosheid, en de pijn van verzorgd worden maar niet begeerd. Een blinde danser, die tevens decorbouwer is, verwoordt hoe het gebrek aan zichtbaarheid zijn eigen onzichtbaarheid versterkt: "Ik ben de onzichtbare man."

Dansers willen geen medelijden

De documentaire is echter geen oppervlakkige vertoning van overwinningen, maar toont ook de rauwe realiteit. Deze dansers zijn onverschrokken en vastberaden. Een rolstoeldanser legt uit dat hij geen medelijden zoekt: "Als onze kunst emoties bij je losmaakt, voel ze dan gerust. Maar als je huilt omdat je een rolstoeldanser ziet, dan hoef je hier niet te zijn!"

Verkeerd worden begrepen

Een andere danseres, die te maken heeft met fysieke beperkingen en een spraakgebrek, wordt vaak verkeerd begrepen. Echter, haar intelligentie is onmiskenbaar. Aan het einde van de documentaire zien we haar moedig een cursus Duits volgen. Het is duidelijk dat degenen die een vooroordeel hebben, zelf een probleem hebben.

Koppel zonder benen

We maken ook kennis met een koppel uit het dansgezelschap. Met een vleugje zwarte humor noemt de man zichzelf "een 21ste-eeuwse overwinning." Ondanks zijn aangeboren aandoening - het ontbreken van een onderlijf - heeft hij liefde gevonden bij zijn vriendin, die met kunstbenen loopt. In hun huis dansen ze samen een speelse dans en uiten hun genegenheid. Deze ontroerende scène toont de vele mogelijkheden die deze dansers, zowel op het podium als daarbuiten, omarmen.

Bekijk A Way to B op donderdag 17 augustus van 22.10 tot 23.15 op NPO 2.

 

 

Meer inspiratie