Romeo & Julia - Moscow Classical Ballet. Foto Alex Pankov

Moscow Classical Ballet danst Romeo en Julia in Carré

Op dinsdag 24 oktober komt het Moscow Classical Ballet voor het eerst naar Koninklijk Theater Carré. Het gezelschap danst de Nederlandse première van Romeo en Julia op muziek van Sergej Prokofjev. Kaarten zijn helaas al uitverkocht. Niettemin vertellen we je graag meer over dit Russische topgezelschap. 

Romeo & Julia - Moscow Classical Ballet. Foto Alex Pankov

Rusland bakermat van klassiek ballet

Het Moscow Classical Ballet speelt in de winter in het Kremlintheater in Moskou, waar plek is voor 6000 toeschouwers. Opmerkelijk is dat hun voorstellingen altijd zijn uitverkocht. Het gezelschap is kwalitatief vergelijkbaar met het Mariinksy ballet in Sint-Peterburg en het Bolshoi ballet uit Moskou, allebei legendarische huizen voor ballet en opera. Moskou en Sint-Petersburg zijn de bakermat van het klassieke ballet. Het gezelschap wordt regelmatig “Ballet Star Factory” genoemd. Zij dankt deze bijnaam aan het feit dat grote dansers die bij dit gezelschap hebben gedanst, later furore hebben gemaakt in Berlijn, Wenen, Parijs, Londen en New York.

Romeo & Julia - Moscow Classical Ballet. Foto Alex Pankov

Van primaballerina tot choreograaf 

Het Moscow Classical Ballet werd in 1966 opgericht door het ministerie van Cultuur van de Sovjetunie. In 1977 werd Vladimir Vasilyov, destijds eerste solist van het Bolshoi Ballet, benoemd tot artistiek directeur. Hij nam zijn vrouw Natalia Kasatkina, toen primaballerina bij hetzelfde ballet, mee als choreograaf. Natalia Kasatinka is 82 jaar en werkt nog dagelijks met de dansers samen. Haar man Vladimir Vasilyov is in augustus dit jaar gestorven. De choreografie van dit wereldberoemde liefdesverhaal van Shakespeare is van hen beiden.

Romeo & Julia - Moscow Classical Ballet. Foto Alex Pankov

Veelbelovend danseres

Soliste Galina Garmash danst de rol van Juliet. Garmash is 20 jaar en één van de jongste danseressen van het gezelschap. Ze studeerde af aan de academie van het Vaganov Ballet en begon in 2012, ondanks haar jonge leeftijd, als soliste bij het gezelschap. Garmash danst hoofdrollen in bekende klassieke balletten zoals Giselle, The Sleeping Beauty en De Notenkraker. Ze heeft meerdere gouden medailles op haar naam staan. Galina Garmash is een van de meest veelbelovende danseressen van het gezelschap. De rol van Romeo wordt vertolkt door Alexey Orlov, eerste soliste van het gezelschap. Orlov is afgestudeerd aan de academie van het Saratov Ballet. Hij danst ook hoofdrollen in Spartacus, Copellia, Cinderealla en De Notenkraker. "Zijn techniek is voorbeeldig, met een prachtige gemakkelijke sprong en barstend van de energie", aldus “Moskouwse avonden” (Vechernaya Moskwa).

De voorstelling staat op 24 oktober in Carré. Meer informatie is te vinden op carre.nl/voorstelling/romeo-and-juliet.

Meer inspiratie