FLAMENCO BIËNNALE NEDERLAND

Mis het niet: De Flamenco Biënnale 2021 ONLINE

Het was een uitdaging om op drijfzand, in een verlengde lockdown tóch een online festival plannen. De Flamenco Biënnale Nederland heeft namelijk na de laatste persconferentie en uitgebreid overleg met haar partners besloten Part 1 van het Festival 2021 in Nederland te annuleren en gehoor te geven aan het dringende advies om alle vliegbewegingen te beperken. Het festival heeft nu een online alternatief dat zal worden gestreamd vanuit Madrid en Sevilla.

Het oorspronkelijke programma

Het tweejaarlijkse muziek-en dansfestival, oorspronkelijk gepland in 12 steden in Nederland en België, zou eigenlijk in een redux online versie in januari en februari de internationale hedendaagse flamencovoorhoede naar Nederland brengen in een avontuurlijk online programma met twee wereldpremières en een eigen creatie.

‘(A)LIVE & STREAMING’ was het motto van het deel 1 van het tweeluik waarin de Biënnale als gevolg van de pandemie al eerder werd opgesplitst. Vanuit het Muziekgebouw aan ’t IJ, BIMhuis Amsterdam en de Stadsschouwburg Utrecht zou het redux online festival in 5 (semi) live streams en 7 live concerten voor beperkt publiek plaatsvinden.

Maar jammer genoeg komen de geplande live streams van voorstellingen van grote flamencosterren als Rocío Molina, Mayte Martín & Patricia Guerrero te vervallen. Ook de eigen creatie La Lyra del Mar, een coproductie met de Cello Biënnale, die over twee weken in gestreamde wereldpremière zou gaan, is uitgesteld. Daarnaast worden ook het workshop & masterclass programma en de Flamenco4Kids voorstellingen verschoven naar het najaar. 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Het alternatief: online programma, part 1 

In de weekenden van 30 en 31 januari en 6 en 7 februari 2021 zal het alternatieve festivalprogramma plaatsvinden: (A)LIVE & STREAMING vanuit Madrid en Sevilla. Part 2 zal hopelijk live in 12 steden plaatsvinden van 7 tot en met 28 november 2021.

Sprankelende Jazz met een vleugje flamenco

Waar eigenlijk de Jazz Flamenco Double Bill vanuit Bimhuis Amsterdam gestreamd zou worden, wordt er nu vanuit Madrid uit het befaamde jazz- en flamenco Café Berlin de concerten van het Daniel Garcia Diego Trio en Pablo Martín Caminero Trio opgenomen op 27 januari. Deze zullen op 30 en 31 januari semi live worden uitgezonden.

Hedendaagse flamencovoorhoede

Vanuit de studio La Aceitera van Rocío Molina, een oude olijfboerderij even buiten Sevilla wordt er met een cameraploeg in situ, met de ‘Madonna van de hedendaagse flamenco’ en haar drie gitaristen Eduardo Trassiera, Yerai Cortés en Rafael Rodríguez een speciaal voor de FBN gemaakt alternatief opgenomen: El Aire Mueve. 

La Aceitera wordt het trefpunt van de flamencovoorhoede tussen 31 januari en 5 februari met artiesten als: dansmakers Ana Morales en haar musici met een extract uit haar show On the Tight Rope. Vanesa Aibar en de in Nederland woonachtige Spaanse percussionist Enric Monfort met een glimp van een nieuw werk La Reina de los Metales. En last but not least de ‘oproerkraaier van de flamenco’ Andrés Marín danst in situ La Sexta Hora (Sext) uit la Vigilía Perfecta (Het perfecte Waken), zijn nieuwste werk waarin hij de gebedstijden uit de katholieke liturgie verbeeldt. Deze zijn te zien op 6 en 7 februari. Dit bovenstaande programma is samengesteld is als alternatief voor Al Fondo Riela, die zal worden verschoven naar het najaar, 7 november 2021.

Vrijdag filmavond

Daarnaast staat er een documentaire en een film gepland, op de vrijdag filmavond. De documentaire is de director’s cut van de documentaire Cante Bueno Duele| Goede zang doet pijn, die festivaldirecteur Ernestina van de Noort en cameraman Martijn van Beenen voor de NTR maakten in 2011. Deze is te zien op 29 januari. Daarnaast staat ook de film J: Beyond Flamenco (2016) van de beroemde regisseur Carlos Saura op het programma, op 5 februari.

Dit programma, samen met interviews, artists talks en kijkjes achter de schermen, wordt gedurende de twee online festivalweekends – 29/30/31 januari en 5/6/7 februari -  als stream aangeboden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Biënnale. Verdere informatie en overzicht van het programma zijn te vinden onderaan deze pagina.

FLAMENCO BIËNNALE PART 2 LIVE in 12 steden

Van 7 tot en met 28 november 2021 hoopt het tweejaarlijks festival het publiek in diverse steden in Nederland en België weer live te mogen (be)roeren. Het presenteert dan zoals altijd radicale en iconische (dans)makers, grote sterren en nieuwe jonge talenten en frisse muzikale geesten die met verve het genre vernieuwen in verrassende choreografische allianties, de mooiste muzikale kruisbestuivingen en dwarsverbanden. 

In het najaar 2021 en begin 2022 kun je in 12 steden in Nederland, België en Slovenië verwachten: dansmakers als Israel Galván, Rocío Molina, Ana Morales, Vanesa Aibar, Sara Cano, Manuel Liñán en natuurlijke de coproductie met de Cello Biënnale, La Lyra del Mar, starring Giovanni Sollima, Stelios Petrakis, Alfredo Lagos, het Ragazze Quartet. Een stevige Jazz Flamenco focus met energieke bands, een nieuwe lichting avontuurlijke flamencomakers, jonge Catalaanse zangstemmen als Mariola Membrives. In samenwerking met November Music presenteren ze een tweede eigen creatie: Flamenco Criollo, een muzikale reis van de Maghreb naar Andalucía, Cuba en terug, onder leiding van de Cubaanse pianist/componist Aruán Ortíz.

Het programma

Voor de virtuele entrée, op donatie, klik hier

STREAMS VANUIT MADRID | 29-31 januari
- Vrijdag 29 januari 19.30 uur
Vrijdag filmavond. Aftrap met de documentaire El Cante Bueno Duele| Goede zang doet pijn. Martijn van Beenen/Ernestina van de Noort. Director’s cut. Met bonus scènes.
- Zaterdag 30 januari 16.30 uur
Live vanuit Cafe Berlin: Pablo Martín Caminero Trio, live jazz flamenco.
- Zondag 31 januari 19.30 uur
Live vanuit Cafe Berlin: Daniel Garcia Diego Trio, live jazz flamenco. 

STREAMS VANUIT SEVILLA | 5-7 februari
- Vrijdag 5 februari 19.30 uur
Vrijdag filmavond. Voorprogramma: Beyond flamenco - Carlos Saura (90m). Met voorfilm: TraslaSierra |Raquel Kurpershoek (15m).
- Zaterdag 6 februari 20.15 uur
El Aire Mueve. Danseres/Choreograaf Rocío Molina brengt vanuit haar studio La Aceitera even buiten Sevilla. Met drie gitaristen een nieuw, speciaal voor de biënnale gemaakte korte nieuwe creatie. Wereldpremière.
- Zondag 7 februari 20.15 uur
Diverse spraakmakende hedendaagse flamencodansmakers die in november 2021 live in Nederland te zien zullen zijn, tonen vanuit La Aceitera voorproefjes van hun nieuwste werken. Met o.at Ana Morales, Vanesa Aibar en Dutch based Spaanse percussionist Enric Monfort. En de ’oproerkraaier van de flamenco’ Andrés Marín die met opkomend zanger Cristián de Moret en Alfonso Padilla (saxofoon) La Sexta Hora, uit zijn nieuwste werk La Vigilia Perfecta toont.

FLAMENCO BIËNNALE NEDERLAND

 

Meer inspiratie