Krisztina de Châtel. Foto Leo van Velzen

Krisztina de Châtel nieuw lid van De Akademie van Kunsten

Choreograaf Krisztina de Châtel treedt toe tot De Akademie van Kunsten. Leden van de Akademie van Kunsten zijn vooraanstaande kunstenaars uit de hele breedte van de kunsten. De Châtel wordt samen met zeven andere nieuwe leden op 28 maart geïnstalleerd.

Akademie van Kunsten kiest acht nieuwe leden

De Akademie van Kunsten is opgericht in 2013 en heeft inmiddels 50 leden. De Akademie wil de stem vertolken van de kunsten in de Nederlandse samenleving (inclusief de politiek) en het de interactie bevorderen tussen wetenschap en kunst. De Akademie is onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. 

Leden van de Akademie van Kunsten hebben zich bewezen in hun vak en willen een bijdrage leveren aan het werk van de Akademie: door de stem van de kunsten te vertolken in de samenleving en door de samenwerking tussen kunst en wetenschap te stimuleren. Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie. 

Over Krisztina de Châtel

Krisztina de Châtel (1943) is maker van meer dan zeventig choreografieën. Haar dansvoorstellingen worden gekenmerkt door contrasten en confrontaties. Ze plaatst kwetsbare menselijke lichamen tegenover natuurkrachten, of in imposante ruimtes. Verder onderscheidt ze zich volgens de Akademie ‘door haar community art-projecten: ze maakte bijvoorbeeld voorstellingen samen met brandweermannen, vuilnismannen en mensen met psychische klachten. Via Stichting Imperium ondersteunt zij jong en eigenzinnig talent, bijvoorbeeld met de uitreiking van De Châtel Award.’

Meer inspiratie