Lines (1979) van Krisztina de Châtel. Foto Bob van Dantzig

Jubilerende Krisztina de Châtel reikt eigen award uit

Het jaar 2018 is een feestjaar voor Krisztina de Châtel. Deze zomer wordt de choreografe 75 en dat wordt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht gevierd met een Award die zij uitreikt tijdens het festival, de herneming van Thron die start op zaterdag 13 oktober in AINSI en met de tentoonstelling The Third Space in Bureau Europa, platform voor architectuur en design.

Beste van De Châtel in The Third Space

The Third Space presenteert een selectie van De Châtel’s werken én een nieuwe installatie van de choreografe, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. De Châtel staat bekend om haar verkenning van de wisselwerking tussen ruimte en lichaam. De ruimtes waar haar dansen plaatsvinden zijn hierdoor vaak net zo belangrijk als de dansen zelf. Door een selectie van haar meest emblematische werken, heroverwogen door de lens van de ruimtelijke theorie van de postmoderne geograaf Edward W. Soja, wil The Third Space nieuwe inzichten verschaffen in De Châtel's unieke artistieke visie en choreografisch oeuvre. Met de toevoeging van een nieuwe installatie van De Châtel zelf, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling, wil de tentoonstelling bovendien inspireren om nieuwe manieren van denken over dans door een alternatief raamwerk voor te stellen.

Gedurende de loop van de expositie zullen er diverse lezingen en activiteiten worden georganiseerd, waaronder het rondetafelgesprek (un)building Archives op zaterdag 13 oktober van 10.30 tot 12.00 uur.

Châtel Award

Tijdens de Nederlandse Dansdagen wordt de Krisztina de Châtel Award uitgereikt door Stichting Imperium. Imperium beheert het complete choreografisch oeuvre van Krisztina de Châtel en ondersteunt jonge, eigenzinnige dansers en dansmakers, financieel en artistiek.
Met de Châtel Award gaat een bedrag gemoeid van 10.000 euro. De helft daarvan gaat naar de winnaar en de andere helft naar een beeldend kunstenaar, die door de winnaar wordt gekozen. De winnaar levert bovendien een bijdrage aan de Nederlandse Dansdagen 2019.

Tentoonstelling/Installatie The Third Space
Zo 9 september t/m zo 14 oktober 2018, van 12.00 – 17.00 uur
Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht

Prijsuitreiking Krisztina de Châtel Award
Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala 2018
Vr 12 oktober 2018, 20.30 uur, Theater aan het Vrijthof

Thron van Krisztina de Châtel - VA Wölfl - Patricio Wang
Za 13 okt 2018, 19.00 uur, AINSI Zaal, Maastricht (start reprise-tournee)

Festival De Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen selecteert het mooiste en beste werk van de Nederlandse dansgezelschappen en toont daarnaast werk van jonge makers en opkomende choreografen. Het festival blikt niet alleen terug, maar kijkt ook vooruit met een aanzienlijk aantal premières. Vele genres komen voorbij: van klassiek ballet tot urban dance en van avant-garde tot moderne dans. Voor families en kinderen is er een speciaal programma op zondag.

De voorstellingen, previews, open studio’s, exposities, ontmoetingen, workshops en feesten zijn te beleven in de theaters van de stad, maar ook op andere locaties. Het festivalcentrum en de centrale kassa is gevestigd in Theater aan het Vrijthof. Alles van 10 tot en met 14 oktober 2018 in Maastricht. 

Meer inspiratie