Choreografe Rukmini Vijayakumar

Korzo geeft Internationale residentieplek aan Rukmini Vijayakumar

Bharatanatyam danseres, actrice en choreografe Rukmini Vijayakumar heeft de felbegeerde internationale residentieplek bij Korzo gekregen in 2018. Met financiële ondersteuning van de Kylián Foundation kan ze in Korzo komen werken aan de vernieuwing van haar dansidioom.

Tijdens haar residentieplek ontwikkelt Vijayakumar een moderne choreografie die tijdens het India Dans Festival 2018 in première gaat. Tegelijkertijd zal ze haar kennis en vaardigheden overdragen aan Bharatanatyam dansers in Nederland door twee Weekend Intensives te geven voor intermediate en gevorderde Bharatanatyam dansers.

Over Rukmini Vijayakumar

Vijayakumar bestormt de wereld met haar eigen benadering van Bharatanatyam. Alastair Macaulay schreef in de New York Times: ''She has a stirringly beautiful face, with burning eyes that repeatedly catch the observer's breath (...) she is the first Bharatanatyam dancer I can remember to do the splits''' Het laatste onthult haar achtergrond in moderne dans en ballet. Vijayakumar valt op door een frisse, atletische techniek, indringende expressie en is een echte inspiratie voor jonge dansers. Na haar Nederlandse debuut in 2016 en haar wereldpremière van Mala tijdens het India Dans Festival 2017 is Korzo verheugd haar de internationale residentieplek aan te bieden. Zij werkt als 'artist in residence' aan een nieuwe solo waarin zij zoekt naar nieuwe uitdrukkingsvormen binnen haar dansstijl.

Dans met moderne esthetiek

Al een aantal jaren werkt Vijayakumar aan nieuwe manieren van choreograferen, waarin ze het klassieke dansidioom plaatst in een hedendaagse context. Door nieuwe verhalen te vertellen wordt haar Bharatanatyam stijl op een organische wijze vertaald naar een moderne esthetiek. Dit is een werkwijze die past bij de manier waarop Korzo het India Dans Festival programmeert en produceert: geen folklore, maar bevlogen nieuwe en klassieke Indiase dans met actuele zeggingskracht en tegelijkertijd met oog voor de tradities.

Lessen van Rukmini Vijayakumar

De Weekend Intensives zijn alleen toegankelijk voor gevorderde Bharatanatyam dansers met zes jaar danservaring. De technieklessen in de ochtend zijn ook toegankelijk voor intermediate dansers die alle adavus, alarippu en jatiswaram hebben geleerd. Tijdens haar residentieperiodes in de maanden mei en oktober zal Rukmini haar kennis en vaardigheden overdragen aan Bharatanatyam dansers in Nederland door twee Weekend Intensives te geven voor intermediate en gevorderde dansers. In de ochtend geeft ze techniekles. In de middag leert Vijayakumar gevorderde studenten uitdagende dansitems aan, in zowel nritta en abhinaya. Ze geeft speciale aandacht aan de tala; de intentie en achtergronden van een item en karakterontwikkeling van personages. Zo verkrijgen deelnemers ook inzicht in de keuzes die gemaakt worden voor het choreograferen van een item. 

Wil je zelf op zaterdag 12 en zondag 13 mei, of zaterdag 6 en zondag 7 een Weekend Intensive van Rukmini Vijayakumar volgen? Ga voor meer informatie en tickets naar naar de website van Korzo.

Meer inspiratie