India Dans Festival introduceert nieuwe Indiase grootheden

Vrijdag 16 oktober opent Korzo de 5e editie van het India Dans Festival. In het openingsweekend introduceert Korzo een nieuwe generatie dansmakers uit India: Kathak virtuoos Sanjukta Sinha en het ijzersterke Bharanatyam duo Renjith & Vijna. Daarnaast krijgt Nederland de kans om levendige Indiase dansdrama’s te zien met zowel Indiase als Nederlandse dansers en muzikanten. 

Korzo is de afgelopen vijf jaar met succes een platform geweest voor verrassende traditionele en moderne Indiase dans. Zo is het India Dans Festival uitgegroeid tot een van de belangrijkste manifestaties voor Indiase dans in Europa, welke dit jaar plaatsvind van 16 tot en met 31 oktober.

Nieuwe generatie Indiase dansers

De betoverende Kathak virtuoos Sanjukta Sinha opent de lustrumeditie van het festival op vrijdag 16 oktober met "dans die blijft hangen" (The New York Times, VS). Zij bedwelmt met haar snel ritmisch voetenwerk en haar indringende expressie. Sanjukta bestormt de wereld met "een toegankelijke hartelijkheid die je doet smelten’"(The Pulse, UK). Zondag 18 oktober kan Nederland eindelijk kennis maken met het imposante Bharatanatyam duo Renjith & Vijna. Het stel prikkelt wereldwijd de interesse van pers en publiek door de essentie van de dans subliem neer te zetten. Als Renjith danst transformeert hij in een indrukwekkende fysieke verschijning die perfect samensmelt met de sierlijke en vloeiende dans van "the dancing Queen of Muscat" (Times of Oman).  

Dansdrama’s  

Indiase dansdrama’s zijn in Nederland zelden te zien en daar brengt Korzo verandering in. Het dynamische Kathak dansduo Hari & Chethana heeft dit jaar de eer om met 16 Indiase en Nederlandse dansers een dansdrama te maken. Shakuntala is een tijdloze klassieker over liefde, scheiding en toenadering. Ook aan jong publiek is gedacht: de jeugdvoorstelling Hanuman over moed is hét herfstvakantie-uitje voor kinderen vanaf 7 jaar en hun ouders.

Philip Glass opera Satyagraha

Korzo ontving persoonlijk toestemming van Philip Glass voor de Nederlandse bewerking van zijn opera Satyagraha (1979). Dit wordt uitgevoerd door Zangam, het eerste Indiase koor van Nederland en een initiatief van Korzo uit 2013. Na twee geweldige optredens brengt het koor Satyagraha samen met het Dario Fo koor ten gehore. Op zaterdag 17 oktober tonen ze alvast Deel 1 van dit bijzondere project. De gehele opera zal in 2016 in première gaan.  

Indiase dans voor dummies  

Voor de nieuwsgierige mensen die meer willen weten over Indiase dans, geeft Korzo via online filmpjes en workshops een introductie op de Indiase dans. Bekijk hier onder deel 1.