Rachel Beaujean met de zojuist door Wethouder Van der Burg uitgereikte Koninklijke Onderscheiding. Foto: Michel Schnater.

Koninklijke onderscheiding tijdens balletgala

Tijdens het Gala van het Nationale ballet gebeurde er iets heel bijzonders. Rachel Beaujean is namelijk benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Daarmee wordt het succes van Het Nationale Ballet, dat tot één van de beste dansgezelschappen van de wereld wordt gerekend, mede aan de tomeloze de voormalig soliste en de huidige adjunct-artistiek directeur toegeschreven.  

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg reikte de onderscheiding uit aan Rachel Beaujean op het podium van Nationale Opera & Ballet. Eric van der Burg: “Een dame die al veertig jaar lang ballet op het allerhoogste niveau beoefent. Eerst als danseres, daarna als balletmeester, choreograaf, repetitor en coach. (…) Het heeft u tot een van de meest toegewijde ambassadeurs van de Nederlandse danskunst gemaakt.” 

De muze van Hans van Manen

Beaujean (Helmond, 1959) is vanaf 1977 verbonden aan Het Nationale Ballet. Daarvoor voltooide ze haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze danste in vele werken van onder meer George Balanchine, William Forsythe, Martha Graham, Eduard Lock, Rudi van Dantzig, Toer van Schayk en Ted Brandsen. Ook in het klassieke repertoire danste ze verscheidene rollen. Ze maakte vooral naam met haar vertolking van werk van Hans van Manen en was jarenlang zijn muze.

Tomeloze inzet voor de dans

Als balletmeester studeert Beaujean o.a. de balletten van Hans van Manen in bij Het Nationale Ballet en internationale gezelschappen. Voor Het Nationale Ballet maakte Beaujean een eigen versie van Les Sylphides, een hernieuwde productie van Giselle samen met Ricardo Bustamante, en een nieuwe productie van Paquita. Ze is tevens bestuurslid van de Nederlandse Dansdagen, de Stichting Toer van Schayk en de Stichting Hans van Manen.

Meer inspiratie