Young Gyu Choi in Homo Ludens van Juanjo Arques (2017). Foto: Hans Gerritsen

Alexandra Radiusprijs naar Young Gyu Choi

Young Gyu Choi is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2017. De jury noemt Young Gyu Choi een danser met een “sterke techniek en ontwapende, open uitstraling. (…) altijd elegant en verzorgd, terwijl zijn technische prestaties inmiddels ronduit verbluffend zijn.” 

De eerste solist van Het Nationale Ballet ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op dinsdag 12 september 2017 in Nationale Opera & Ballet. De prijs werd dit jaar voor de 29ste keer uitgereikt.

Alexandra Radiusprijs motiveert tot nog betere danser

Het is een zeer grote eer voor Gyu Choi, liet hij in reactie weten. "Zes jaar geleden kwam ik bij het gezelschap als danser van het corps de ballet en jaarlijks zag ik tijdens het Gala de bekendmaking van de winnaar van de Alexandra Radiusprijs. Altijd zijn dat dansers met uitzonderlijke kwaliteiten waar ik diep respect voor voel. Dat ik nu zelf deze prijs in ontvangst mag nemen betekent heel veel voor mij. Het motiveert mij nog meer om een betere artiest te worden, iedere dag opnieuw.”

De jury over Young Gyu Choi

"Young is een danser die zowel in de klassieke balletten als in het hedendaagse repertoire begrijpt waar zijn rol om vraagt. Zo kan hij buitengewoon lyrisch zijn, zoals hij liet zien in La Bayadère, waarin hij de rol van Solor echt vanuit zijn ziel danste. Maar hij weet ook hoe hij humor en speelsheid over het voetlicht moet brengen bijvoorbeeld als Frans in Ted Brandsens Coppelia, als Basilio in Alexei Ratmansky’s Don Quichot (…) en in diverse Van Manen-balletten.”

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Henk Vrehen (vriend van Het Nationale Ballet).

Meer inspiratie