Kenta Kambara laat zien hoe tof rolstoeldansen kan zijn

Draaien, glijden en sliden. De mogelijkheden zijn eindeloos. De Japanse rolstoeldanser Kenta Kambara is gedreven om zijn passie over te brengen. Zijn doel is om op te treden op de Paralympics 2020 in Tokyo tijdens openings- of eindceremonie om de boodschap over te brengen dat het oké is om anders te zijn.

Just rollin’ with it

Kambara is geboren met ‘spina bifida’, een aandoening waardoor zijn hele onderlichaam verlamd is. ‘‘Als je niet kunt lopen met je benen, dan doe je dat met je handen. Als er iets is wat je graag wil maar niet kunt, dan zoek je gewoon een andere weg,’’ vertelt Kambara in een interview van The New York Times. 

De 34-jarige programmeur en vader van een 2-jarige dochter zat nog op de kleuterschool toen zijn moeder hem vertelde dat hij nooit meer zou lopen. ‘‘Het was een grote schok en ik kan me herinneren dat ik erg moest huilen,’’ vertelt Kambara. ‘‘Maar het was de trigger om na te denken over hoe ik een andere manier zou vinden om mijn doelen te bereiken.’’

Pas vijf jaar geleden in de sport gerold

De spieren in zijn bovenlichaam zijn goed ontwikkeld omdat hij al jarenlang zijn armen voor alles gebruikt. Hij begon ongeveer vijf jaar geleden met dansen en maakte gelijk een vliegende start. Minder dan een jaar later trad hij al op bij de Rio Paralympics eindceremonie[bV2] . Nu wil hij hetzelfde doen bij de Paralympics van dit jaar in Tokyo.

Diversiteit

‘‘Tegenwoordig gebruiken veel mensen het woord diversiteit, maar niet veel mensen ervaren dit ook echt,’’ vertelt Kambara. ‘‘Ik wil dat wanneer mensen mij zien dansen, dat ze begrijpen dat het interessant is om naar te kijken juist doordat mijn lichaam anders is. Dan zal het gemakkelijker worden om verschillen te accepteren.’’

Meer inspiratie