Junior Company

Junior Company viert tienjarig jubileum met bijzondere wereldpremières

Dit seizoen viert de Junior Company van Het Nationale Ballet haar tienjarig jubileum met een tourneeprogramma vol premières. Het programma Tien omvat drie geheel nieuwe creaties en een Nederlandse première. Bovendien is dit jaar het tienjarig jubileum van artistiek leider Ernst Meisner. Tien gaat op zaterdag 3 februari in premiere in Theater De Meervaart, Amsterdam en is tot en met zondag 17 maart in het hele land te zien.

Junior Company

Sinds de oprichting in 2013 is de Junior Company van Het Nationale Ballet een doorslaand succes. Het ensemble bestaat uit 16 jonge toptalenten vanuit de hele wereld en is gewild op de Nederlandse en internationale balletpodia. Jaarlijks proberen dansers van over de hele wereld een plek te bemachtigen in deze groep die een brug slaat tussen de professionele dansopleiding en een professionele gezelschap. Inmiddels zijn meer dan veertig dansers uit de Junior Company doorgestroomd naar Het Nationale Ballet. De talenten uit de Junior Company dansen naast hun eigen tourneeprogramma ook mee in de grote klassieke balletten van Het Nationale Ballet. Naast danstalent biedt de Junior Company ook een podium aan choreografisch talent. De Junior Company toert ook internationaal en gaat bijzondere samenwerkingen aan zoals die met urban dansgezelschap ISH, onder leiding van Marco Gerris. 

Drie wereldpremières

Speciaal voor het jubileumprogramma Tien creëerde de Brits-Kameroense choreograaf Joseph Toonga zijn eerste werk voor de Junioren, Echoes of Memories. Toonga is afkomstig uit de hiphopscene, maar maakte inmiddels ook choreografieën voor vooraanstaande eigentijdse dansgroepen, de Royal Ballet School en The Royal Ballet.

Zijn producties kenmerken zich niet alleen door een heel eigen stijl, maar ook door de persoonlijke verhalen die hij erin verwerkt.
Ook Young Creative Associate van Het Nationale Ballet Wubkje Kuindersma (Kameroen) maakte een nieuwe creatie: Ephemeral . Zij werkt hiervoor samen met de veelbelovende jonge 28-jarige componiste Amelia Clarkson (Ierland). De Canadese danseres en choreograaf Kirsten Wicklund tekent voor de derde wereldpremière in Tien met haar nieuwe werk Tu Me Manques.

Nederlandse première

Van Krzysztof Pastor, onder andere directeur van het Nationale Ballet van Polen en voormalig vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, neemt de Junior Company Toccata  op in het repertoire. Een atletisch werk, waarin de Junioren hun veelzijdige talent kunnen etaleren. Ook wordt Valse Fantaisie, een zowel lichtvoetig als veeleisend klassiek-romantisch stuk van meesterchoreograaf George Balanchine gedanst. De première voorstelling van Tien krijgt een extra feestelijke invulling, dankzij de live begeleiding van leden van Het Balletorkest en een zanger van de Opera Studio van De Nationale Opera.

Meer inspiratie