Project dans

Nieuw NPO dansprogramma Project Dans zoekt naar beste allround danstalent

In het gloednieuwe NPO 1 programma Project Dans worden 30 danstalenten, variërend van gepassioneerde amateurs tot opkomende professionals, uitgedaagd om zich te bewijzen als de beste allround danser van Nederland. Zij ondergaan een intensieve training waarin zij diverse dansstijlen, van ballet tot hiphop en van African dance tot jazz dance, meester moeten worden totdat er in de finale één winnaar overblijft. Project Dans wordt gepresenteerd door professioneel breakdancer Redo, die als geen ander begrijpt wat de deelnemers doormaken en hoe zwaar deze topsport zowel fysiek als mentaal is.

Realistische kijk op de wereld van een danser

Redo won in 2019 zelf De Zwaan, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse danswereld. Redo: “Ik voel wat de dansers voelen. Ik weet wat ze doormaken als het lastig is. De danswereld is keihard. Ik kan ze helpen als ze er doorheen zitten en ze komen ook vaak naar mij toe voor feedback. Project Dans geeft een realistische kijk op de wereld van een danser.”

Droom van een succesvolle danscarrière

De deelnemers aan Project Dans delen allemaal de droom van een succesvolle danscarrière. Sommigen hebben al enige podiumervaring, terwijl anderen nu pas serieus werk willen maken van hun danspassie. Onder begeleiding van de bevlogen coaches Natascha Dejong en Nicholas 'Shaker' Singer, gaan uiteindelijk 10 geselecteerde kandidaten dit dansavontuur aan, waarbij ze keer op keer worden uitgedaagd hun grenzen te verleggen en op het hoogste niveau te presteren. Shaker: "Ik vind dat dansen als professie behoorlijk ondergewaardeerd is, het hoort thuis in de topsport. In Project Dans laten we zien wat er allemaal bij komt kijken.” 

Meer verdieping in verschillende dansstijlen

Elke aflevering staat één dansstijl centraal, waarbij steeds een vooraanstaand choreograaf de deelnemers en de kijkers meeneemt in de oorsprong en achtergrond van die stijl. Natascha: "Het programma leert je ook welke soorten dansen er zijn en geeft je een kort kijkje in de geschiedenis achter die stijlen.”

Technische opdracht

De technische opdracht omvat het aanleren van 3 iconische moves die de dansers onder de knie moeten krijgen. Daarnaast voeren de deelnemers in de vrije opdracht duo-, trio- of groepschoreografieën uit. De vaste vakjury bestaat uit artistiek leider van het Scapino Ballet Ed Wubbe en 3-voudig wereldkampioen Hiphop Jennifer Romen. Zij beoordelen samen met een onafhankelijke publieksjury de uitvoeringen en kiezen iedere week weer één danser die Project Dans moet verlaten totdat er in de finale één winnaar overblijft. 

Prijs

De kers op de taart voor de winnaar van Project Dans is de titel Beste allround danser van Nederland en een rol in de nieuwste dansvoorstelling van ISH Dance Collective.

Project Dans is een nieuwe danswedstrijd van de makers van Project Rembrandt. 
Uitzending: Project Dans is vanaf donderdag 1 februari te zien om 20:30 uur bij de NTR op NPO 1.

Meer inspiratie