Home » Reportage
Rolstoeldansen

Leena danst in een rolstoel: ''De eerste wedstrijd vond ik erg spannend''

Leena heeft een passie voor dansen en laat zich niet tegenhouden door haar rolstoel. Hoe is ze ooit begonnen met dansen? En hoe doe je dat in een rolstoel? In deze bijzondere blog deelt ze haar verhaal.

Speciale dansrolstoel

''Ik kijk jaren naar programma ‘s waarbij het om dansen gaat. Ik wilde graag zelf dansen. Ik heb vier jaar dansles gehad op de Jeugd Theaterschool in Winschoten. We kregen op zaterdag een uur dansles. Ik was de enige in de handbewogen rolstoel.  
Mijn dansdocente en ik waren samen erg creatief in het bedenken van een passende dans voor mij die ik kon laten zien in de voorstellingen. Het deel met de armen deed ik net als ieder ander mee. Voor het andere gedeelte van de dans bedachten we samen iets. Een keer per jaar was er een uitvoering voor familie, vrienden en andere belangstellenden. Op zaterdag was ik vaak in de stad Groningen te vinden. Op een zaterdag zag ik het rolstoeldansen. Het zag er leuk uit. Veel dansers hadden een speciale dansrolstoel. Er werden passende liederen bij de dansen gedraaid. Ik heb ook voor het eerst even meegedaan. Het duodansen waarin twee mensen in de rolstoel dansen, en het combidansen waarin een in de rolstoel danst en een staande danspartner. ''

Rolstoelbus

''Ik zocht meteen na de demonstraties contact met de dansdocente. Ik mocht op een donderdagavond komen kijken en eventueel meedoen. Ik reserveerde de taxi op tijd. Er zaten ook meerdere dansers in de rolstoelbus.  We gingen allemaal naar Rolstoeldans Plezier Groningen in Hoogkerk. Marleen Bolwijn gaf daar de dansles. We begonnen met de Engelse wals, quickstep en de samba. Voor de dansles had ik al op YouTube gekeken hoe de dansen gaan. Ik vond het rolstoeldansen geweldig!

Wedstrijddansen

''Ik besloot om op rolstoeldansles te gaan. Ik besloot op dansen te gaan en ik ging duodansen (twee dansers in een rolstoel). We hadden meteen een klik en kenden elkaar van school. Het dansen ging goed. We besloten wedstrijden te gaan dansen. We zaten in de debutanteklasse. In deze klasse zitten de Engelse wals quickstep en de samba. We trainden erg hard voor de wedstrijd.  
De eerste wedstrijd vond ik erg spannend. Dansers uit heel Nederland kwamen samen om de wedstrijd te dansen. Ik had ook mijn dansrolstoel die ik via de gemeente verstrekt werd. Deze dansrolstoel is erg klein en wendbaar. Je kunt hem makkelijk voortbewegen tijdens het dansen. We wonnen verschillende medailles. Ook werden we een keer Nederlands kampioen rolstoeldansen. Verder gaven we regelmatig demonstraties en workshops.''

''Ik heb ook bij de casting van Nike Combi gedanst met een professionele danser. De video kun je zien op mijn Instagram @leenadewilde .  
Ik gebruik nu mijn dansrolstoel tijdens een shoot modellenwerk en castings.''

 

Meer inspiratie