Foto via Pexels. Theaterfestival de Parade kan misschien volgend jaar niet doorgaan.

Is het einde in zicht voor theaterfestival Parade?

Theaterfestival de Parade kreeg geen subsidie en voelt zich in het nauw gedreven. Nicole van Vessum, directeur van het festival, vertelt in Het Parool dat ze momenteel niet genoeg geld hebben om volgend jaar een nieuwe editie te organiseren.


‘Ik heb nog nooit zo hard gewerkt, lijkt het wel. We zijn bezig om onszelf staande te houden en geld te verzamelen om volgend jaar een doorstart te maken.’ Zo heeft Van Vessum een noodbrief geschreven aan de gemeenten Eindhoven, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam waarin ze om hulp vraagt. Er is ruim vier ton nodig om te kunnen overleven. 

Van Vessum zegt in Het Parool: ‘Straks is er geen Parade meer, het lijkt alsof niemand zich dat realiseert. Het festival is namelijk afhankelijk van de massa en zij kunnen niet draaien op dertig procent van de bezetting. Dan kost het festival meer dan het opbrengt.’

Toekomst

De toekomst van de Parade is ook erg afhankelijk van de medewerkers. De organisatie bestaat namelijk voor een groot deel uit zzp’ers en hun inkomen valt niet onder de NOW-regeling. 

Van Vessum vertelt: ‘Wij hebben de helft van ons loon in moeten leveren. Er zitten ook gezinnen met twee kinderen bij. Als die straks een andere baan kunnen krijgen, zijn ze weg. Dan is er geen Parade meer.’ 

De buffer die het festival heeft, wordt volledig gebruikt om de organisatie in stand te houden, waardoor er niet genoeg geld over blijft voor de Parade volgend jaar. 

Parade 2020

Ondanks dat de Parade niet kan doorgaan hoe dat we zijn gewend, heeft de organisatie niet stilgezeten. Onder het motto: De Parade gaat door is er dit jaar nog een boel te beleven. Zo kun je vanaf 10 tot en met 16 augustus de hele week genieten van iedere dag twee programma’s (om 18.30 en 21.30 uur) in Paradiso in Amsterdam. Ook kun je op 29 augustus een benefietgala in het Marin Luther Kingpark in Amsterdam bijwonen. 

In de maand september gaat de Parade door in het Parktheater in Eindhoven. Het Zuidelijk Toneel, de familie Franssen en Schippers en van Gucht zijn op het programma vinden. 

Iedere zomer wordt de Parade georganiseerd in verschillende steden in Nederland. Het festival biedt veel voor cabaretiers, zangers, dansers en andere artiesten waar ze hun nieuwe materiaal kunnen testen. Jaarlijks trekt het evenement 250.000 bezoekers. 

Kijk voor meer informatie over de Parade op de website: 

https://deparade.nl/informatie/de-parade-gaat-door/

Meer inspiratie