ballet choreografie academie

Het Nationale Ballet zoekt jonge choreografen

Het Nationale Ballet nodigt jonge choreografen uit om zich aan te melden voor de Choreographic Academy 2019. Met deze cursus wil het Amsterdamse balletgezelschap beginnende, talentvolle dansmakers de ruimte bieden om te experimenteren en zich verder te ontwikkelen in de balletchoreografie.

In de Choreographic Academy gaat een selectie van jonge choreografen samenwerken met de twaalf dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Gedurende een periode van drie weken worden zij bijgestaan door balletmeester Caroline Sayo Iura en dansdramaturge Peggy Olislaegers. Daarnaast krijgen de jonge makers workshops over marketing, communicatie en leiderschap. Ook choreografen die getraind zijn in een andere danstaal dan ballet kunnen zich aanmelden.

Dans creëren zonder prestatiedruk

De focus ligt bij de Choreographic Academy op het creatieproces, niet op het eindresultaat. De bevindingen worden alleen getoond voor een select publiek. Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet: ‘Het is ontzettend belangrijk voor beginnende choreografen [...] om te kunnen werken zonder de druk te voelen iets te moeten presenteren wat 'af' is. Met name jonge choreografen moeten in staat worden gesteld om onderzoek te doen, zich te ontwikkelen en om te ontdekken wat wel en niet werkt. Hiervoor moet je tijd, energie en middelen investeren.’

Nieuwe generatie choreografen

Het Nationale Ballet hecht veel belang aan de ontwikkeling van nieuwe dansgeneraties. Naast de Choreographic Academy organiseert het balletgezelschap choreografieworkshop New Moves en de Young Choreographer & Composer Exchange Project. Daarnaast worden Young Creative Associates uitgenodigd om een meerjarige verbintenis aan te gaan met Het Nationale Ballet.

De Choreographic Academy vindt plaats van dinsdag 4 juni tot en met vrijdag 21 juni 2019 in de studio's van Het Nationale Ballet, Amsterdam. Aanmelden is mogelijk tot en met 28 januari 2019. 

Meer inspiratie