Flamenco Biënnale

Flamenco Biënnale komt naar Nederland

Fan van Spaanse dans en muziek? Dan hebben we goed nieuws, want binnenkort komt de Flamenco Biënnale weer naar Nederland. De achtste editie van het festival brengt van 7 t/m 29 november 2021 de internationale flamenco-voorhoede naar Nederland, waaronder grote namen als Israel Galván, Rocío Molina en een nieuwe generatie vrouwelijke dansmakers als Ana Morales, Vanesa Aibar, Sara Cano en María Moreno. Een internationale cast musici en dansers uit Spanje, Marokko, Cuba en de Verenigde Staten treden op tijdens de wereldpremière van Flamenco Criollo, een eigen creatie van de biënnale.

Eeuwenoude flamenco-ritmes

“We kunnen de bezielende en vitale kracht van de eeuwenoude flamenco-ritmes goed gebruiken, juist in roerige tijden”, zegt festivaldirecteur Ernestina van de Noort. “Radicale makers, grote sterren en jonge talenten stappen dwars door de grenzen van de Flamenco heen, vernieuwen het genre en duiken daarvoor diep in de traditie.” Highlights van het online programma, waaronder optredens van een groot aantal sterren, worden van 14 t/m 17 oktober vertoond op de website van de biënnale.

Flamenco Biënnale

Roots van de flamenco

Tijdens de biënnale wordt een eigen creatie van de Flamenco Criollo laten zien, een zoektocht naar de roots van de flamenco. Onder leiding van de Cubaanse en in New York gevestigde pianist Aruán Ortíz brengt een veelkleurig ensemble, met musici uit Marokko, Palestina, Cuba, Spanje en de Verenigde Staten, melancholische klanken uit Al-Andaluz en energieke ritmes uit Afrika, vertaald in hedendaagse composities.[MG1]  Hoor hoe oorspronkelijke Moorse melodieën in de 17e en 18e eeuw via Spanje naar het koloniale Cuba reisden en vol ritme terugkeerden. Met rising stars María Morena (dans) en Ismael de la Rosa (zang). De zevendaagse tournee van Flamenco Criollo, door Nederland en België, vormt het hart van de biënnale. De creatie is tot stand gekomen in samenwerking met November Music.

 

Ga voor meer informatie over het programma naar de website.

 

Meer inspiratie