Nederlandse dansdagen

Dit zijn de genomineerden voor de Dansprijzen 2021

De dansers en makers die dit jaar kans maken om tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in de prijzen te vallen zijn bekend. Het gaat om zowel de prestigieuze prijzen van de Nederlandse Dansdagen als de evenzo gewilde Zwanen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De presentatie van het Gala, dat op vrijdag 1 oktober om 20.00 uur van start gaat in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, is in handen van Hadassah de Boer. Het belooft een groot en spannend spektakel te worden, met de opvoering van het groepsstuk Lucifer Studies van Toer van Schayk door Het Nationale Ballet en optredens van Justin de Jager (Scapino Ballet), Alida Dors (Theater Rotterdam) en een duet van Victor Callens en Maria Ribas (ICK Amsterdam). De crème de la crème van de Nederlandse danswereld is hierbij uiteraard aanwezig.

Dubbel feest

Jaarlijks roepen de Dansdagen op om veelbelovende choreografen te nomineren en hen met deze stimuleringsprijs van €10.000 een kans te geven nieuw en innovatief werk te creëren. Het resultaat daarvan gaat het jaar daarop in première; de winnaars presenteren hun nieuwe werk tijdens de Nederlandse Dansdagen 2022. Een bijzonder moment, aangezien de Nederlandse Dansdagen dan haar 25-jarig jubileum viert. Kortom: dubbel feest voor wie dit jaar in de prijzen valt. Omdat de Zwanen vorig jaar niet konden worden uitgereikt, zijn er dit jaar meer genomineerden dan ooit. In totaal maken zestien dansers en choreografen kans om een prijs in de wacht te slepen.

Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2021

Astrid Boons – maakt vanaf 2014 haar eigen choreografieën waarin ze zichzelf existentiële vragen stelt over het voortbewegen van de mens en deze vervolgens fysiek en mentaal te lijf gaat.

Dalton Jansen – eigenaar van DDJ Dance dat workshops met nationale en internationale dansdocenten organiseert. Dit jaar richtte hij het dansgezelschap BLACK BIRDS op en won hij de BNG Bank Dansprijs.

Joop Oonk – maakt performatief werk, waarin ze de norm van de maatschappij bevraagt. Inclusie voert bij haar de boventoon en in 2013 richtte ze Misiconi op, waarmee ze het dansveld met innovatieve werkwijzen bestormt.

Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2021

Honey Eavis – specialiseert zich in jongerenproducties bij onder meer Nationale Opera & Ballet en het Koninklijk Concertgebouw.

Lonneke van Leth – maakt sinds 2005 dansproducties met beeldend kunstenaar Vincent de Kooker, vanaf 2018 onder de naam jeugddansgezelschap Lonneke van Leth Dans. De kracht van hun producties ligt in het verleiden van jonge mensen zich te openen voor dans en hen enthousiast te maken voor deze kunstvorm.

MAN || CO – een vierkoppig danscollectief bestaande uit Lisa Feij, Susan Hoogbergen, Sjifra IJpma en Roma Koolen dat vol frisse energie buiten de gebaande paden van de danswereld dendert.

Genomineerden Zwanen 2021

Vorig jaar werden geen Zwanen uitgereikt, maar er waren wel genomineerden. Dit jaar komen daar per categorie nog twee bij en dat betekent extra veel kanshebbers:

Genomineerden Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie 2020 & 2021'
8:Metamorphosis | NBProjects / Nicole Beutler
Or Die Trying | Stichting Backbone / Alida Dors
Memory Loss | Stichting WArd/waRD / Ann Van den Broek
De Panter | Bird Productions i.s.m. Korzo / Dunja Jocic
The Big Crying | Nederlands Dans Theater 2 / Marco Goecke 

Genomineerden Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie 2020 & 2021'
Chloé Albaret in Aperture van Edward Clug | Nederlands Dans Theater 1
Maria Ribas in Sweet like a chocolate van Emio Greco en Pieter C. Scholten | ICK Dans Amsterdam
Christian Yav en Sedrig Verwoert in They/Them | co-productie Korzo
Anna Ol in Metamorphosis van David Dawson | Het Nationale Ballet
Karolina Szymura in Arise van Astrid Boons | De Châtel sur Place en Korzo


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Over de Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober 2021. De ticketverkoop gaat woensdag 1 september van start. Het belooft een bijzondere editie te worden, waarbij het beste van de Nederlandse dans zowel online als live in Maastricht te beleven is. Met meer dan honderd activiteiten en tien premières, meesters en nieuwe makers, alles van klassiek tot urban. Dans met mij is wederom het motto dat oproept dans in alle verschijningsvormen te ervaren. Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober wordt naast de twee festivalprijzen en de prestigieuze Zwanen van de VSCD, ook de Gouden Zwaan uitgereikt aan een choreograaf die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Ga voor meer informatie naar de website.

 

Meer inspiratie