Home » Reportage
Breakdance

Dit is waarom Breakdance vanaf 2024 een Olympische Sport is

In de jaren ’70 begon breakdance in achterstandswijken van New York als een vorm van expressie, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde competitieve sport. En dat is best bijzonder, want muziek, creativiteit en authenticiteit zijn bij deze dansvorm heel belangrijk. December 2020 werd er groot nieuws bekend gemaakt: breakdancers mogen bij de volgende editie van de Spelen in 2024 meedoen! Waarom is die beslissing gemaakt?

Eerste battles

Rond 2016 ontstond bij de World Dance Sport Federation (WDSF) geleidelijk aan het idee dat breakdance best goed bij de Olympische Jeugdspelen zou passen. Breakdance is namelijk dynamisch en atletisch. Het Internationale Olympische Comité (IOC) besloot toen om de eerste battles te laten plaatsvinden tijdens de Jeugdspelen in 2018. Het publiek was uitzinnig en de kijkcijfers schoten door het dak. In december dat jaar lieten de organisatoren van de Spelen in Parijs 2024 weten dat ze openstonden voor het idee om Breakdance toe te voegen aan het programma. Twee jaar later, december 2020, werd de sport definitief toegevoegd.

Wat is het format?

Waarschijnlijk zullen er in totaal 32 breakers, waarvan 16 b-boys en 16 b-girls, meedoen in Parijs. Tijdens de voorrondes op dag 1 en de finale op dag 2 zullen de breakers in 1 op 1 battles tegen elkaar strijden. De battle bestaat uit drie rondes waarbij de dansers elkaar afwisselen op dezelfde muziek. Net zoals de World Urban Games, wordt de beoordeling gegeven aan de hand van het ‘Trivium Value System’.

Binnen dit puntensysteem wordt er gekeken naar techniek, afwisseling, performance, muzikaliteit, creativiteit en persoonlijkheid. De dansers mogen niet hun eigen muziek kiezen en er wordt verwacht dat ze reageren op zowel de muziek als elkaar. De DJ, MC (presentator) en jury zullen zich rondom de dansvloer begeven.

 


Meer lezen over Breakdance? In het komende nummer van ons tijdschrift Dans Magazine lees je over beeldend kunstenaar David Bade, die breakdancers van HFC crew vereeuwigde in een kunstwerk in de hal van het Heerlense museum SchunckNeem een abonnement om alles te lezen over de danswereld. 

Je hebt al een abonnement vanaf slechts € 19,99 per jaar!


 

Kritiek

Niet iedereen is blij met het nieuws dat Breakdance vanaf 2024 een Olympische sport is. ‘‘De sport gaat commerciëler worden en sommigen denken dat het breakdance als kunstvorm zal schaden,’’ vertelt breakdancer Duzk aan NU.nl. ‘‘Het gaat voor hen niet om winnen of verliezen, maar om een verhaal vertellen.’’

Jean-Laurent Bourquin, senior-adviseur van het World Dance Sport Federation, legt uit waarom Breakdance juist wel thuishoort op de spelen. ‘‘In iedere Breakdance performance is er een atletische dimensie. Er zijn verschillende soorten bewegingen en posities, en het vereist ingewikkeld voetenwerk. Het is dus zeker een sport. Professionele B-boys en B-girls hebben meestal ook een heel gezonde levensstijl en trainen dagelijks intensief.’’

Populariteit

Breakdance wint wereldwijd steeds meer aan populariteit. Voor de Olympische Jeugdspelen mocht iedere breaker tussen de 15 en 18 jaar zich opgeven voor de competitie. Het panel kreeg bijna 1000 aanmeldingen binnen, ook vanuit onverwachte plekken zoals Nepal. ‘‘Tijdens deze competitie realiseerden we hoe populair Breakdance is,’’ vertelt Bourquin. ‘‘De aanmeldingen kwamen vanuit alle continenten. De grootste verrassing was het niveau van de jonge dansers. Overal ter wereld wordt de sport beoefend op topniveau.’’