Er komt een nieuwe film van de musical Cats

Cats, een film naar de gelijknamige musical van Andrew Lloyd Webber, komt op 26 december uit. Dit is wat we al weten over de nieuwe film:

Het verhaal van Cats

De musical Cats is gebaseerd op de gedichtenbundel Old Possums Book of Practical Cats van T.S. Eliot. De musical ging in 1981 in première in Londen. De musical gaat over een groep katten die zichzelf Jellicles noemen. Op een avond, die zij het Jellicle Ball noemen, komen de katten bijeen op een vuilnisbelt en stellen ze zichzelf voor aan het publiek. Aan het eind van het stuk kiest de leider van de groep, Old Deuteronomy, de kat uit die naar de Heavyside Layer gaat om daar een nieuw leven te krijgen. De film zal ongeveer hetzelfde verlopen.

Cats met grote filmacteurs

In de nieuwe film speelt Oscar-winnares Jennifer Hudson de rol van Grizabella. Popzangeres Taylor Swift tekent voor Bombalurina en James Corden zal Bustopher Jones spelen. Opvallend is dat de rol van Old Deuteronomy, de leider van de Jellicles, gespeeld zal worden door Judi Dench. De rol van Old Deuteronomy wordt in de musical namelijk door een man gespeeld, die zeer lage nummer zingt. Ook Ian McKellen speelt mee: hij vertolkt de rol van Gus the Theatre Cat. Rebel Wilson speelt Jennyanydots en Jason Derulo speelt de stoere Rum Tum Tugger.

Ook is er een ballerina van de partij. Francesca Hayward van de Royal Ballet speelt Victoria. Hayward danste eerder hoofdrollen in onder andere The Sleeping Beauty, Nutcracker en Giselle.

De filmversie van Cats ligt in handen van regisseur Tom Hooper. Hooper maakte eerder al onder andere The King’s Speech, The Danish Girl en de verfilming van de musical Les Misérables. De choreografie van Cats ligt in handen van Andy Blankenbuehler. Hij maakte eerder al choreografieën voor andere musicals als Bring It On, In the Heights en Hamilton.

Niet de eerste Cats op film

Dit is niet de eerste keer dat de musical niet alleen in het theater, maar ook op video te zien is. In 1998 werd de musical gefilmd. In originele kostuums werd de film opgenomen. Een nieuwe set werd in het theater gebouwd en er was geen publiek aanwezig tijdens de opnames. In die opname zijn een aantal stukken uit liedjes geschrapt en is het lied Growltiger’s Last Stand helemaal geschrapt. Dat laatste lied is sinds 2016 uit de show gehaald.

Net als in de musical zijn de acteurs net zo groot als katten. Dat betekent: oversized sets, zodat het lijkt alsof de acteurs gekrompen zijn.

Kattengemiauw over de CGI

Een verschil met de musical zijn de kostuums. In het theaterstuk dragen de acteurs catsuits en pruiken en zijn ze geschminckt. In de film zijn de kostuums met computertechniek genaamd CGI gemaakt. Op die keuze zijn veel negatieve reacties gekomen: The Guardian maakte een overzicht met de reacties van mensen op de film. Zo komt naar boven dat de katten in de film te klein zijn, dat er borsten zichtbaar zijn en dat in de trailer niet duidelijk wordt gemaakt waar de film zich afspeelt. In de musical vindt alles plaats op een vuilnisbelt, terwijl de film verschillende shots van katten in een woonkamer, slaapkamer, op een dak en op een plein vertoont.

Meer inspiratie