Foto via Pexels. Dansplaag 1518 nu in film tijdens quarantaine

Een nieuwe dansfilm geïnspireerd op de dansplaag van 1518

Eén danser begint met bewegen, alleen, in een donkere hoek van de kamer. Steeds meer dansers uit verschillende landen volgen en doen mee. Herhalende bewegingen door uitputting, geen precisie of mooie vormen is wat te zien krijgen. Een instorting, maar dan staan ze weer op om verder te dansen. 


Geïnspireerd op de Dansplaag van 1518 in Straatsburg, heeft Jonathan Glazer een tienminuut durende dansfilm gemaakt genaamd Strasbourg 1518. Hierin wordt de beroemde dansplaag van ruim vierhonderd man ‘herleeft’ tijdens de lockdown door verschillende dansers vanuit huis.

In een periode van dertien weken werd deze film gecreëerd samen met componist Mica Levi en cameraman Darius Khondji. De film drukt de hysterie, energie en catharsis van 1518 uit als resultaat van de lockdown waarin we nu zitten. 

Glazer vertelt in The Guardian: ‘De film is tijdloos. We wilden ervoor zorgen dat de kijker het idee heeft alsof de dans al eeuwen bezig is en nog door zal gaan als de film is afgelopen. De film speelt zich niet af in het heden of verleden.’  

Inspiratie

‘De mensen uit Straatsburg van 500 jaar geleden trokken mijn aandacht. Ze dansten uit en in wanhoop. Dit samen met wat Pina Bausch eeuwen later zei: ‘dans, dans of we zijn verloren’ werd de inspiratie voor de film.’ 

Glazer bezocht Tanztheater Wuppertal Pina Bausch al meerdere keren en sluit zich aan bij Bausch’s kijk op kunst en dans: het is niet hoe de danser beweegt, maar wat ze doet bewegen. Het is ook daarom dat de meerderheid van de dansers in de film van Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. ‘Je ziet de training terug in de film’, vertelt Glazer. 

De coronapandemie voelt onwerkelijk en is iets wat we nog nooit ervaren hebben, net zoals de dansplaag van 1518. Net zoals het virus, heeft deze film geen duidelijke conclusie of plot. Er is maar een kort moment in de film waarin een danser zegt: ‘Elke ochtend wanneer ik wakker word ben ik voor 10 seconden vrij.’ Tijdens de lockdown zijn we allemaal gedistantieerd van de realiteit, net zoals de dansers in de dansplaag. 

Eerder werk

Jonatahn Glazer maakte eerder in zijn carrière films genaamd Sexy Beast, Birth en Under the Skin. In 2019 kwam daar The Fall bij. Ook maakt hij video’s voor bands als Radiohead.  

Je kunt de hele film is op BBC iPlayer bekijken: https://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/m000l442/strasbourg-1518

Bekijk hier alvast de trailer: 

Meer inspiratie