Wil jij een dansfilm maken? Jelena Kostić legt uit hoe!

Een dansfilm maken is geen makkelijke klus. Dit vergt veel toewijding, doorzettingsvermogen, zelfverzekerdheid, maar ook geduld. Tijdens het proces zijn er veel partijen betrokken en is het van belang dat iedereen on the same page is. Wil jij binnenkort een dansfilm gaan maken? Dit zijn dingen die je wellicht kunnen helpen bij het proces! 


1. Het onderwerp

Heb je een eigen onderwerp, fascinatie of een bepaald thema waar je geïnteresseerd in bent? Zo ja, ga hier dan mee aan de slag. Bel filmhuizen, filmacademies, mail regisseurs of ze met je samen willen werken. Werk samen met iemand die dezelfde visie heeft als jou. 

Of ben je gevraagd om mee te denken aan een ander idee? Dat kan natuurlijk ook en ga dan in gesprek met de regisseur wat het plan is. 

2. Dansers

‘Bij mij is het idee of project lijdend en ik kijk vanuit daar wie erin past’, zegt Kostić. Het is dus belangrijk dat je kijkt wat het idee of project nodig heeft en niet laat leiden door je emotie. 

3. Locatie

Als het script eenmaal klaar is, gaat de regisseur op zoek naar een locatie. Of heb je zelf een locatie in gedachte bij het idee ga daarmee aan de slag! 

4. Kostuum

Jelena Kostić werkt met een kostuum designer, die weet wat Jelena doet en voor staat. ‘Dansers kunnen kleding kapot maken en het is belangrijk dat een kostuum designer dit weet en hierop inspeelt.’

Zorg er dus voor dat je kostuum designer en jij op één lijn zitten en koester die!

5. Edit

Je hebt de volledige shoot gehad en dan komt de montage. Al het materiaal dat je geschoten hebt, gaat naar de editor. Dat doet hij of zij samen met de regisseur, die instructies geeft. Kostić vertelt ook dat het belangrijk is dat er niet te veel mensen zich gaan bemoeien met de montage, want dan is het voor de editor niet meer mogelijk om er met een frisse blik naar te kijken.

‘Ik vind dit deel van het proces heel erg eng, omdat je het werk voor een tijdje uit handen geeft. Ik ben meerdere keren in een project gestapt waarbij ik mensen heb moeten confronteren over het werk. Gelukkig kwam dat goed, maar het is niet fijn.’ 

6. Verkoop

Voordat je begint met het maken van een film, moet het duidelijk zijn waar je de film uiteindelijk wilt laten zien. Waar wil je in première? Wat is het doel? Is dat bij Cinedans, een kunsthuis in Amsterdam of Rotterdam of een lokale bioscoop? Zijn het kleine festivals of een groot filmfestival? Met dit doel ga je ook de verkoop in. De verkoop van dansfilms kan net zo zijn als voor dansvoorstellingen: voor volgend seizoen, of voor volgende week al. 

Tips

Kostić vertelt dat veel regisseurs dansbewegingen boeiend vinden en soms dingen naar eigen hand willen zetten. Ben zelf als filmmaker dus duidelijk naar de regisseur in wat je wilt en niet wat zij willen. Durf daarnaast ook vragen te stellen aan de regisseur: hoe zie jij het voor je? Ook zegt Kostić: ‘Be there, every step of it and be on top of everything!’ Zorg er ook voor dat alles goed is, want je kunt niet meer terug. Ziet het er niet uit op video, niet doen! En het allerbelangrijkste, volg je intuïtie! 

Meer inspiratie