Black Achievenment month Nationale Opera en Ballet

Drie avonden in het teken van Black Achievement Month bij Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet draagt ook dit jaar bij aan Black Achievement Month. Tijdens drie thema-avonden brengt het makers in een kleine setting samen voor een gesprek over inclusie, diversiteit en representatie in opera en ballet. En er zijn diverse optredens. Twee avonden staan in het teken van producties die dit seizoen te zien zijn bij De Nationale Opera: Perle Noir: Meditations for Joséphine over de bevrijding van de zwarte stem; en Blue over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De derde avond staat in het teken van dans en bevat onder meer een nieuwe solo van choreograaf Sedrig Verwoert, Young Creative Associate van Het Nationale Ballet. De presentatie van de avonden is in handen van Sosha Duysker.

Black Achievement Month (BAM) is sinds 2016 een jaarlijks evenement in oktober waarbij 'Black Achievers' in de schijnwerpers staan. Het doel is het vieren van diversiteit en het tegengaan van racisme, discriminatie en intolerantie. Black Achievement Month wordt in samenwerking met meerdere partners door het hele land georganiseerd met onder meer debatten, exposities, spoken word-, theater-, dans-, muziek- en filmvoorstellingen. Gekoppeld aan BAM is ook de uitreiking van de Black Achievement Awards. Nationale Opera & Ballet draagt voor de zesde keer bij aan BAM.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


Een avond rondom Perle Noire: Meditations for Joséphine

Zondag 9 oktober 2022, 20.30 – 21.45
In de foyer van Nationale Opera & Ballet

 
Over de bevrijding van de zwarte stem
 
Haar hele even lang werd Joséphine Baker gedwongen zich te voegen naar een wit narratief. Perle Noire: Meditations for Joséphine vertelt het verhaal achter deze ongekend populaire artiest, burgerrechtenactivist en verzetsheld. In een gelaagd samenspel van zang, woordkunst en muzikale improvisatie gaan operazangeres Julia Bullock, componist Tyshawn Sorey en dichter Claudia Rankine op zoek naar de ware identiteit van Joséphine Baker, die veel meer omvat dan het lachende gezicht dat ze aan haar publiek toonde. Tegelijkertijd verklanken zij de onderdrukking die niet alleen het leven van Joséphine, maar ook hun eigen levens onmiskenbaar heeft beïnvloed. Perle Noire: Meditations for Joséphine is in maart 2023 te zien als onderdeel van het Opera Forward Festival.

Tijdens de foyeravond op 9 oktober gaan de makers van deze productie in gesprek. De muzikale bijdrage wordt verzorgd door blueszangeres Valerie Jane, die haar eigen interpretatie van de bruisende melodieën van Joséphine Baker ten gehore brengt. 
 
Aan deze avond dragen onder meer bij:
Operazangeres Julia Bullock (digitaal), Componist Tyshawn Sorey (digitaal), Regisseur Peter Sellars (digitaal), Dichter Claudia Rankine, Movement coach Michael Schumacher, Percussionist Michelle Samba, Blueszangeres Valerie Jane, Artistiek Leider Black Achievement Month John Leerdam, Presentatie Sosha Duysker

Een avond rondom de opera Blue

Zondag 16 oktober 2022, 20.30 – 21.45
In de foyer van Nationale Opera & Ballet 

Niet vaak is een hedendaagse opera zó diep geworteld in het nu. Blue is een intiem portret van een zwart gezin in Harlem, New York, dat wordt verscheurd door de gevolgen van systemisch racisme. Geïnspireerd door het Amerika van vandaag, creëerden bekroond componist Jeanine Tesori en regisseur en librettist Tazewell Thompson een muziektheaterproductie over politiegeweld, maar bovenal over een gemeenschap in turbulente tijden, die in saamhorigheid steun en kracht vindt. Een verwoestende gebeurtenis leidt zowel tot verdriet als verbinding, waarin de gedeelde muziek een belangrijke rol speelt.

Op 16 oktober blikken diverse gasten in de foyer van Nationale Opera & Ballet vooruit op Blue, die in november haar Europese première beleeft bij De Nationale Opera. 

Tijdens deze foyeravond brengen de zangers uit Blue ook enkele liederen uit de voorstelling ten gehore. 

Aan deze avond dragen onder meer bij:
Regisseur en librettist Tazewell Thompson, Componist Jeanine Tesori, Dirigent Kwamé Ryan, Operazangers Kenneth Kellogg en Aundi Marie Moore, Danser en choreograaf Gregory ‘Shaggy’ Albertzoon, Oud-politieagent Péris J. Conrad, Presentatie Sosha Duysker.
 

Celebrating Diversity, Een avond van Het Nationale Ballet

Zondag 23 oktober 2022, 20.30 – 21.30
In de foyer van Nationale Opera & Ballet 

 
Het derde programma dat in het kader van ‘Celebrating Diversity’ bij Nationale Opera & Ballet wordt gepresenteerd, staat in het teken van Het Nationale Ballet. Speciaal voor deze veelzijdige avond maakte de Surinaams-Nederlandse danser, choreograaf en Young Creative Associate van Het Nationale Ballet Sedrig Verwoert een nieuwe solo Slightly damp in a misty street. De solo wordt gedanst door BAM-ambassadeur Davi Ramos. Daarnaast zijn tijdens deze foyeravond twee werken te zien die afgelopen seizoen werden gepresenteerd als onderdeel van New Moves: Sebia Plantefève-Castryck en Claire Tjoe-Fat van Het Nationale Ballet dansen Shadow and Echo van de Amerikaanse choreograaf Kara Roseborough en grand sujet Daniel Robert Silva is te zien in Robin van Zupthens solo La Traversee. Verder wordt er aandacht besteed aan Dorian, een nieuwe productie in de reeks van samenwerkingen tussen ISH en de Junior Company van Het Nationale Ballet, die in mei 2023 te zien zal zijn in theaters in Nederland.
 
Aan deze avond dragen onder meer bij:
Dansers Davi Ramos, Daniel Robert Silva, Sebia Plantefève-Castryck en Claire Tjoe-Fat, Choreografen Marco Gerris en Ernst Meisner, Artistiek Leider Black Achievement Month John Leerdam, Presentatie Sosha Duysker.
 
Tickets zijn verkijgtbaar via deze link.

 

Meer inspiratie