Young Gyu Choi

Young Gyu Choi krijgt Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie

Eerste solist bij Het Nationale Ballet Young Gyu Choi ontving tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala 2022 de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie. De VSCD Dansprijzen, de Zwanen, werden in Theater aan het Vrijthof in Maastricht uitgereikt. Choi ontving de prijs voor zijn indrukwekkende uitvoering van zijn rol in 7e Symfonie van choreograaf Toer van Schayk. Young Gyu Choi liet in de 7e Symfonie aan het begin van het seizoen zijn grote bevlogenheid zien, waarmee hij zowel in moderne klassiekers als eigentijdse balletten weet te schitteren. Zijn technische virtuositeit is opvallend en valt samen met het aanstekelijke plezier en de bewonderenswaardige vrijheid van zijn dans.
 

Young Gyu Choi

Zuid-Koreaan Young Gyu Choi kwam in 2011 als lid van het corps de ballet in dienst van Het Nationale Ballet. In 2013 maakte hij maar liefst twee keer promotie: eerst werd hij benoemd tot coryphée en later in hetzelfde jaar tot tweede solist. Hij danste vervolgens hoofdrollen in onder meer Don Quichot en Cinderella. Op 1 januari 2016 volgde de promotie tot eerste solist.

Young heeft al een indrukwekkend aantal prijzen op zijn naam staan. In 2006 behaalde hij een tweede prijs en in 2010 de eerste prijs tijdens de prestigieuze Internationale Balletcompetitie in Varna. In 2007 ontving hij de eerste prijs tijdens de Youth America Grand Prix in New York en in 2010 eveneens een eerste prijs tijdens de Boston International Competition. In Amsterdam werd hij in 2017 onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs. In september 2022 is hij door het Britse danstijdschrift Dance Europe genomineerd voor Danser van het jaar.  

Ted Brandsen, artistiek directeur van het Nationale Ballet over Young: “Young is een fantastische danser en een geweldige artiest die op bijzondere wijze zich nog steeds artistiek ontwikkelt. Young heeft een leidende rol in ons gezelschap, maar is niet voor niets ook internationaal een van de meest succesvolle dansers van dit moment. Hij is goed in allerlei genres, technisch ijzersterk en altijd bereid verder te gaan - een fijne kunstenaar om mee te werken. Kortom, een ster van wereldklasse, die ook in Nederland alle eer verdient.”

De Zwanen

De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt en worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. De Zwanen hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


VSCD-dansjury 2022

De VSCD-Dansjury 2022 bestaat uit - Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg, Geesje Prins, programmeur Amare, Swantje Schäuble, danseres, Marcelle Schots, journalist, Leo Spreksel, oud artistiek leider, Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters, Joery Wilbers, directeur De Domijnen Sittard, John Agesilas, Summer Dance FOREVER, Foundation Hip Hop Academy, docent ATD
 

Meer inspiratie