Nationale Ballet

Het Nationale Ballet gaat op tournee met bekende werken van topchoreografen

Van 9 tot 19 november gaat Het Nationale Ballet op tournee met een nieuw prgramma. De première vindt plaats in Amare in Den Haag. Met werken van drie topchoreografen van uiteenlopende generaties belooft Het Nationale Ballet te laten zien hoe zij muziek  ‘zichtbaar’ maken. Naast bekende meesterwerken van Balanchine en Hans van Manen bevat dit tourneeprogramma een recente creatie van de succesvolle jonge choreograaf Juanjo Arqués. 

The Four Temperaments

The Four Temperaments is een van de vroege werken van de Russisch-Amerikaanse George Balanchine (1904-1983). Behalve een belangrijk sleutelwerk in zijn oeuvre, was het in 1961 ook het eerste Balanchine-ballet dat Het Nationale Ballet op het repertoire nam. De ingenieuze en energieke choreografie is geïnspireerd op het middeleeuwse geloof dat de mens is opgebouwd uit vier verschillende humoren die het temperament van een persoon bepalen. De choreografie wordt uitgevoerd op muziek van Paul Hindemith.

Frank Bridge Variations

Na de viering van zijn 90e verjaardag met o.a. het Hans van Manen Festival is Frank Bridge Variations weer te zien bij het Nationale Ballet. De Nederlandse grootmeester Hans van Manen (1932) lijkt, volgens danscritici, in zijn Frank Bridge Variations zelfs het énige mogelijke gedanste antwoord te geven op Benjamins Britten’s Variations on a Theme of Frank Bridge. In duetten, solo’s en groepsdelen leeft hij zich uit in contrasten: scherp en vloeiend, exact en vrij, onstuimig en melancholiek. Maar hoe uiteenlopend ook, samen vormen de negen delen een eenheid. 

MANOEUVRE

Het derde werk in dit programma is MANOEUVRE, dat Spanjaard Juanjo Arqués (1977) in 2020 voor Het Nationale Ballet creëerde. Het is een abstracte choreografie, die echter geïnspireerd is door gedachten over de veranderende kijk in onze westerse maatschappij op het begrip mannelijkheid. Arqués zette zijn choreografie op Shaker Loops van John Adams, die in 2022 zijn vijfenzeventigste verjaardag viert. Arqués: “Het is muziek die door veel choreografen vóór mij is gebruikt, maar ik heb altijd geweten dat ik er ooit mijn eigen interpretatie aan wilde geven.” De choreografie ging al eerder in premiere voor slechts een klein publiek tijdens de lockdown in 2020.

Speellijst
Wo 9 nov 2022 – 20.15 uur Amare Den Haag
Do 10 nov 2022 – 20.00 uur Chassé Theater Breda
Zo 13 nov 2022 – 20.00 uur Stadsschouwburg Utrecht
Ma 14 nov 2022 – 20.00 uur Theater aan het Vrijthof Maastricht
Vr 18 nov 2022 – 20.00 uur Parktheater Eindhoven
Za 19 nov 2022 – 20.00 uur Theater Rotterdam

Ga voor meer informatie en tickets naar de website.

Meer inspiratie