De Choreographic academy van Het Nationale Ballet is weer terug

De Choreographic academy van Het Nationale Ballet is weer terug

Deze maand is de tweede editie van de Choreographic Academy van Het Nationale Ballet gestart. Dit jaar van dinsdag 4 juni tot en met donderdag 20 juni 2019 in de studio’s van Het Nationale Ballet in Amsterdam. Een platform voor research & development voor jonge, talentvolle choreografen en gevestigde makers om zich verder te kunnen ontwikkelen op het gebied van choreografie of vooronderzoek te kunnen doen voor nieuwe producties.

Twee jonge dans talenten

Voor de editie van 2019 zijn twee jonge talenten geselecteerd. Annika Verplancke is 18 jaar en Cristiano Principato is 24 jaar. Verplancke volgt de dansopleiding aan de Juilliard School in New York, ze werd geselecteerd uit de Open call voor deelname aan de Choreographic Academy van afgelopen december. Principato komt voort uit de Junior Company van Het Nationale Ballet. Choreografen Ernst Meisner & Marco Gerris gaan in de Choreographic Academy vooronderzoek doen voor een nieuwe productie die ze samen ontwikkelen.

Creatieproces en experiment

De Choreographic Academy biedt choreografen de ruimte om in een periode van drie weken studiotijd, met professionele begeleiding van Peggy Olislaegers, associate on research & development van Het Nationale Ballet en dansdramaturg en Caroline Saya Lura, voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet en balletmeester, te werken met de talentvolle dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet. De focus ligt hierbij op het creatieproces en experiment en niet op het eindresultaat.

Werksessies

De Choreographic Academy biedt naast de ruimte voor het experiment in de studio werksessies over uiteenlopende onderwerpen. Samen met Het Balletorkest is er een sessie georganiseerd over artistieke samenwerking tussen choreograaf en componist. In het verlengde van de discussie over de werkcultuur in balletgezelschappen, gevoerd tijdens de meest recente editie van Positioning Ballet van Het Nationale Ballet, zijn er werksessies over persoonlijke groei en leiderschap met zowel de dansers als de choreografen.

Directeur Het Nationale Ballet

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet vertelt: “In de balletwereld is het verre van vanzelfsprekend dat (jonge) makers zich de tijd kunnen veroorloven, laat staan de kans krijgen, om in een studio samen met topdansers in alle rust aan nieuw dansmateriaal te werken. Daarnaast is het van groot belang dat makers aan hun eigen ontwikkeling werken zonder dat men de constante druk voelt om aan het einde van het traject een nieuw geslaagd product te moeten presenteren. Beide aspecten maakt dit door Het Nationale Ballet geïnitieerde research & development platform, cruciaal voor de toekomst en vernieuwing van ballet als kunstvorm.”

Eerste editie Choreographic Academy

De eerste editie van de Choreographic Academy vond plaats in 2017. Het materiaal dat deelnemers Milena Siderova en Daniela Cardim tijdens die editie ontwikkelden werd op latere momenten verder uitgewerkt en als afgeronde Balleten (Withdrawnen What got you here) op het repertoire genomen door de Junior Company van Het Nationale Ballet. Deelneemster Sarada Sarita deed in de eerste editie vooronderzoek voor de uiteindelijke productie Q4: Quantified waar ze afgelopen februari de BNG Bank Dansprijs 2019 voor ontving.  

Op donderdag 20 juni worden de bevindingen gedeeld met een klein publiek in een van de repetitiestudio’s van Het Nationale Ballet.

Meer inspiratie