Leonie Kramer met Job Sanders als partner in repetitie 'Etudes - Bron: Het Nationaal Archief

Danseres en balletpedagoog Leonie Kramer overleden

Danseres en balletpedagoog Leonie Kramer heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de Nederlandse dans. Van 1956 tot en met 1961 heeft ze onder leiding van Sonia Gaskell bij het Nederlands Ballet gedanst. Daarna is ze vier jaar soliste geweest bij Het Nationale Ballet.

Kramer is afgelopen maand overleden. Na verschillende verkeerde diagnoses bleek ze anderhalf jaar geleden kanker te hebben.

(Inter)nationale bekendheid

In 1965 nam Kramer als danseres afscheid van het podium en ontwikkelde zij zich als balletpedagoog. Ze opende haar eigen dansschool, Balletacademie Études, en specialiseerde zich in de Vaganova-techniek en in de Bournonville-stijl. Ze was een aantal jaren docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en Arnhem en werd bekend als gastdocente in binnen- en buitenland, waaronder Canada en Finland.

Voldoening

Ondanks haar ziekte putte Kramer tot het laatste moment veel voldoening uit het leven en haar werk. Twee weken voordat Kramer voor de laatste keer het ziekenhuis inging, gaf ze nog les aan haar zondagse vakklas. Kramer overleed op 9 juni.

Klik hier om Kramer te zien schitteren in Les Forains in 1959.

Bronnen: leoniekramer.nl en theaterencycopledie

Meer inspiratie