NDT danser Marne van Opstal stopt

Danser Marne van Opstal vertrekt bij Nederlands Dans Theater

Op 30-jarige leeftijd besluit Marne van Opstal te vertrekken bij Nederlands Dans Theater. Hij zegt verzadigd te zijn en wil verder gaan als choreograaf met zijn zus Imre. 


Sinds 2009 werkt Van Opstal al bij het Nederlands Dans Theater. Na elf jaar bij NDT gewerkt te hebben, besluit hij zijn carrière nu te beëindigen. Hij wil zich volledig gaan focussen op een carrière als choreograaf. Al sinds 2014 vormt hij een duo met zijn zus Imre wat ook succesvol verloopt. Hun Take Root uit 2019 voor NDT 1, werd zelfs genomineerd voor een Zwaan. 

Van Opstal vertelt in de Volkskrant dat ‘het continu moeten presteren op de toppen van je kunnen is het zwaarst. Je moet als danser altijd pieken en je kunt daarnaast niet met evenveel intensiteit als choreograaf ontwikkelen.’

‘Ik blijf dansfilms maken en sluit niet uit dat ik nog weleens in eigen werk te zien zal zijn. Bijvoorbeeld als we te weinig budget hebben. Maar ik hoef niet meer op het podium te staan. Ik ben verzadigd’, zegt Van Opstal. 

Met steun van een omscholingsregeling gaat hij cultureel management studeren en wil hij zich meer verdiepen in film en regie. Ook zal hij modellenwerk blijven doen. 

Hij was te zien in onder andere The Lost Room, maar ook de Notenkraker en Muizenkoning van het Nationale Ballet. 

Meer inspiratie