Foto uit de documentaire Walk Run Cha-Cha

Dans docu genomineerd voor een Oscar, en je kan hem gratis bekijken

Ballroom docenten Maksym Kapitanchuk en Elena Krifuks Kapitanchuk hadden nooit verwacht dat hun lessen inspiratie zouden zijn voor een documentaire, laat staan eentje die genomineerd zou worden voor een Oscar. Walk Run Cha-Cha schets een vertederend portret van een danskoppel van in de zestig. De documentaire laat zien hoe het uit Vietnam-afkomstige stel nu de tijd neemt om te genieten van het leven op een manier waar ze niet van konden dromen tijdens de oorlog. 

Walk Run Cha-Cha

Nix kwam met het idee om een documentaire te maken over het docentschap van Maksym en Elena, hun dansstudio, en hoe verschillende culturen daar samen komen. Ze meldde zich aan om danslessen te gaan volgen en bekende later pas dat ze graag een documentaire zou willen maken. De zes jaar die daarop volgden begon Nix met het filmen van stukjes uit danslessen en optredens. Ze begon zich steeds meer te verdiepen in het leven van verschillende koppels die dansten bij de dansschool. 

Dansend door het leven

De film focust vooral op het koppel Paul en Mille Cao. Ze ontmoetten elkaar toen ze nog tieners waren, in hun land van herkomst: Vietnam. Tijdens de Vietnam Oorlog konden ze niet bij elkaar zijn, maar na hun hereniging na de oorlog trouwden ze in Amerika. Het koppel, dat inmiddels in de zestig is, danst de laatste acht jaar fanatiek. Via dans hebben ze sterkere connectie met elkaar gevonden.

Walk Run Cha-Cha was in de running voor de titel van Best Documentary Short Subject. Hoewel de film bij de Oscarsuitreiking van afgelopen zondag buiten de prijzen viel, heeft filmmaker Laura Nix toch op een mooie manier aandacht kunnen trekken naar de danswereld en wat er zich allemaal afspeelt op een dansschool. Zien waarom deze film genomineerd werd? Je kunt hem gratis bekijken via Vimeo

 

Meer inspiratie