Casablanca van Scapino Ballet toegankelijk voor visueel beperkten
Scapino Ballet Rotterdam presenteert in samenwerking met Komt het Zien! een unieke editie van Casablanca: een dansvoorstelling toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden.
Met behulp van live audiodescriptie en een speciale inleiding kan publiek volgen wat er te zien is. Na een voorstelling in november kan het publiek met een visuele beperking kan de nieuwe voorstelling Casablanca beleven op 25 februari in Theater Rotterdam. Scapino wil er zijn voor iedereen, ook voor mensen met een oogaandoening. Daarom werkt het gezelschap samen met Komt het Zien! aan het toegankelijk maken van haar voorstellingen. In 2019 was All Hands on Deck de allereerste moderne dansvoorstelling in Nederland met live audiodescriptie, gevolgd door een online voorstelling van The Great Bean in 2020.
Tasten en voelen
Tasten en voelen is voor visueel beperkten belangrijk om een goede voorstelling te beleven. Daarom krijgen zij voorafgaand aan de voorstelling een inleiding waarbij dansers, kostuums & decor aangeraakt mogen worden. Tijdens de voorstelling zelf vertaalt een blindentolk de danstaal van Casablanca. Via koptelefoons ontvangen blinden en slechtzienden deze informatie tijdens de voorstelling. De blindentolken bij Casablanca zijn theaterregisseur Trudy Schambergen en Hilbert Geerling, maker van kindertheater én 5-voudig Nederlands kampioen goochelen.
Meer lezen over deze bijzondere voorstelling? Je leest het in het komend nummer van ons blad Dans Magazine. Neem een abonnement voor 26 januari om dit nummer thuis te krijgen.
Je hebt al een abonnement vanaf slechts € 19,99 per jaar! Een must-read voor alle dansliefhebbers.
Stichting Komt het Zien!
Stichting Komt Het Zien! levert auditieve vertolkingen van podiumproducties voor blinden en slechtzienden. Een blinde dame vertelt: “Ik ben ook gewoon een mens. Ik woon in een gewoon huis, ik heb kinderen die gewoon naar school moeten. Dan wil ik ook wel eens gewoon naar het theater kunnen. Laatst ging ik naar een voorstelling zonder blindentolk. Ik hoorde anderen lachen, maar ik had geen idee waarom, want ik kon de voorstelling niet volgen. Als er audiobeschrijving is kan ik alles gewoon zien, terwijl ik geen steek zie. Geweldig!”.