Home » Reportage
ballet kinderen

Dansen voor kinderen: voordelen en tips

We kunnen er niet omheen: dansen is populair in Nederland. Zowel volwassenen als kinderen hebben veel baat bij dansen. Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten is dat dansen een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van lichaam en geest.

Regelmatig bewegen is natuurlijk sowieso goed voor de mens. Door te dansen beweeg je ook nog eens op een leuke en fijne manier, waardoor het de ideale sport is voor kinderen. In dit artikel lees je meer over de voordelen van dansen voor kinderen.

Dansen als hobby en sport is goed voor kinderen

Zit jij ook regelmatig tussen de Nintendo Switch aanbiedingen te neuzen om je kind blij te maken? Of is je kind constant bezig op zijn of haar tablet om spelletjes te doen? Hoe leuk een Nintendo Switch of een tablet ook is; beweging is altijd beter, ongeacht welke leeftijd je kind heeft. Dansen is voor kinderen bijvoorbeeld een prettige manier om sportief bezig te zijn én lekker te ontspannen. Het maakt niet uit wat voor een soort dans ze uitoefenen of dat ze wel of niet aangemeld zijn bij een van de dansscholen in Nederland - dansen is goed, leuk en werkt ontspannend. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

1. Betere fysieke ontwikkeling en conditie

Zo is dansen de ideale manier om fysieke ontwikkeling te stimuleren. Dat is zelfs nog meer het geval dan bij andere sporten! Dat komt omdat je bij dansen hele specifieke bewegingen moet maken waarbij je uithoudingsvermogen, kracht en bewegingsbereik test. Hiermee beweeg je vaak je complete lichaam; iets wat voor kinderen uiteraard ook hartstikke voordelig is. Kinderen bewegen over het algemeen al veel, maar door te dansen kunnen ze bepaalde bewegingen en mogelijkheden net iets verder ontwikkelen. Hiermee zorgen ze onder andere voor een betere conditie en een algehele betere gezondheid.

2. Dansen is ook goed voor ontwikkeling van emoties

Waar je misschien niet zo snel aan dacht als voordeel van dansen voor kinderen is dat je door te dansen ook de ontwikkeling van emoties stimuleert. Dat ligt vooral aan de manier waarop je jezelf kunt laten gaan in dans. De één gaat helemaal los, terwijl de ander nog wat ingetogen is. Door regelmatig te dansen leren ze beetje bij beetje dat het oké is om je emoties te uiten in de vorm van dans. Omdat ze ook met andere kinderen dansen in zo’n les komt hier direct een stukje sociale ontwikkeling bij kijken. Hierdoor leren ze meer over zichzelf en anderen in bepaalde sociale situaties.

3. Je kunt dansen waar je maar wilt

Wat ook zo fijn is aan dansen is dat je dat kunt doen waar je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt is muziek! Sommige kinderen vinden het zelfs helemaal prima om zonder muziek te dansen, maar eerlijk is eerlijk: op een goede beat of een mooi liedje dans je toch wat beter. Wanneer je kind nog niet naar een dansschool wilt of wanneer hij of zij wat extra wilt oefenen naast de lessen is het aan te raden om een paar boxen of een draadloze speaker aan te schaffen. De speakers van JBL zijn goed te betalen en qua kwaliteit van het geluid een echte aanrader. Check de actuele JBL speaker aanbiedingen en je kind kan ook thuis heerlijk losgaan op zijn of haar lievelingsmuziek.

4. Beter ritmegevoel door te dansen

Een ander groot voordeel van dansen is dat kinderen er een goed ritmegevoel mee creëren. Door kennis te maken met verschillende vormen van dans en muziek verbetert het ritmegevoel van een jong kind. Hierbij moet er wel met regelmaat worden gedanst op verschillende soorten muziek met verschillende ritmes en tempo. Ga hierbij het liefst voor muziek uit verschillende culturen en in verschillende talen. Op die manier kunnen kindjes zich wellicht herkennen in bepaalde genres en teksten wat weer goed is voor het groeien van hun zelfvertrouwen.

5. Dansen voor je plezier en creativiteit

Wat je ook niet moet vergeten, is dat kinderen ervan houden om lol te maken. Hoe kan dat beter dan door lekker los te gaan op fijne muziek? Omdat kinderen vaak zoveel plezier halen uit dansen voelt het niet eens als een sport (en dat terwijl het dus wel heel gezond is). Wat tot slot fijn is om te weten, is dat dansen creativiteit stimuleert. Dansen stimuleert namelijk het vrij bewegen waarbij kinderen moeten leren hoe ze hun lichaam moeten gebruiken. Door te dansen leren ze wat wel en niet lukt - met een beetje fantasie komen ze vaak al een heel eind. Kinderen beschikken over meer fantasie dan volwassenen en juist daarom is dansen voor kinderen zo leuk.

Meer inspiratie