BNG Bank Dansprijs naar virtuoze winnaars

BNG Bank Dansprijs naar virtuoze winnaars

Sarada Sarita en Christiaan De donder & Sedrig Verwoert winnen de BNG Bank Dansprijs 2019. Makers dit najaar op tournee in DansClick21.

Op donderdag 21 februari ontvingen performer en choreografe Sarada Sarita en het duo Christiaan De Donder & Sedrig Verwoert dit jaar de BNG Bank Dansprijs 2019 uitgereikt. De. Volgens de jury brengen beide winnaars een ‘orginele mix van virtuoos uitgevoerde dansstijlen naar het theaterpodium’, waarin zij duidelijk een sociaal-maatschappelijk statement uitdrukken. De makers ontvingen vijftigduizend euro en mogen hun werk in het najaar van 2019 presenteren tijdens de tournee van Dansclick 21 die in vijftien theaters te zien zal zijn.

Over de dansers

Sarada Sarita (1987) is de jongste uit een dansersfamilie en bracht als een van de eersten voguing naar Nederland. Deze dansstijl ontstond in de lhbti-gemeenschap in Harlem, New York,. New Way Vogue is een verdieping en vernieuwing van deze vrijheid van expressie, met Sarada Sarita als Nederlands Boegbeeld. Ze ontving al eerder een Zilveren Krekel voor Beste podiumprestatie.

Christiaan De Donder (1993), is opgeleid in Urban Contemporary aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Hij is erg geïnteresseerd in dans en mode. Hij heeft drie en een half jaar bij Conny Janssen Danst gedanst en later als gastdanser bij Sally Dansgezelschap Maastricht. Tevens is hij een opvallend model.

Sedrig Verwoert (1992) kwam op zijn derde vanuit Suriname naar Nederland. Hij volgde een dansopleiding aan de HKA, opvallend voor een jongen die in zijn jeugd vanwege zijn verlegenheid en half-blindheid ‘de stille dode’ werd genoemd. In 2013 nam hij het op tegen Europese jonge toptalenten in Eurovision Young Dancers en won de eerste de prijs. Hij danst vanaf 2017 bij ICKamsterdam.

Lovende woorden van de dansjury

Q4: Quantified van Sarada Sarita

Q4: Quantified is veel meer dan een showcase van de uitdagende dansstijl New Way Vogue, uitgevoerd door de allerbeste dansers op dit gebied in Nederland, waaronder Sarita zelf. In deze voorstelling geeft Sarita een politieke lading aan de expressieve, gestileerde en bijna spirituele combinatie van voguing & waacking. Via een voice over en de stem van vocalist Guillermo Blinker doet ze een oproep voor gelijkwaardigheid en menselijkheid en het overstijgen van hokjes-denken. In Q4 laat Sarada Sarita haar dansers met schier onmogelijke armbewegingen, uitzonderlijk precies uitgevoerd en vloeiend lenige poses uit geometrische patronen breken. Geïnspireerd door ‘eenheid in verscheidenheid’ uit het vier-fasen-persoonlijkheidsmodel van Carl Jung weet Sarada Sarita talloze poses een diepere laag te geven, met ingenieus gebruik van licht, commentaar, sound, symmetrie en schaduwspel. Vorm en inhoud vallen perfect samen in deze voorstelling.

They/Them van Christiaan De Donder en Sedrig Verwoert

Wie hen beiden ziet dansen in een door hen zelf gecreëerde They/Them denkt dat ze al jaren een onafscheidelijk duo vormen, zo vloeiend en complementair bewegen ze naar boven en stuwen elkaar naar hoog niveau. In dit autobiografische duet over onderhuidse racisme, giftige mannelijkheid en queerfobie tasten ze voortdurend de grens af van pijn en genot. Hierdoor plakken ze op je netvlies-als toeschouwer verlies je hen geen moment uit het oog. Het duo ontving begin deze maand de eerste Leo Spreksel Award, een residentieplek in het Korzo productiehuis. Bij de uitreiking daarvan roemde de naamgever hun betekenis als rolmodel in een nog grotendeels witte danswereld. Zij vinden een frisse, artistieke vorm voor belangrijk activisme op het gebied van gender- en klasse-ongelijkheid. En dragen zo bij aan een discussie over heersende en vetdrukkend normen inzake ras, gender en seksualiteit. Hun autobiografie duet They/Them verdient om al deze redenen een groot publiek en omdat ze bewegingen uit genres zoals modern, klassiek, voguing, house en urban mixen tot een zwarte paringsdans met koninklijke allure.

De BNG Dansprijs

De winnaars werden bepaald door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterprogrammeur van De Lieve Vrouw in Amersfoort; Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant; Stacz Wilhelm, Artistiek leider Korzo producties en dansprogrammeur Korzo Theater en Mat Meijs, secreataris en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds.

De makers ontvingen de BNG Bank Dansprijs uit handen van Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede en bestuurslid van het BNG Culuurfonds, in Schouwburg Odeon te Zwolle. Het BNG Cultuurfonds rijkt jaarlijks deze prijs uit met als doel jong Nederland talent te stimuleren bij het waarmaken van hun producties, ook bieden ze getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap vooruit in hun carrière. Het fonds doet dit samen met danshuis Korzo die de tournee van DansClick produceert.

Meer inspiratie