Noorderzon 2017 - Van Dormael en De Mey © Julien Lambert

6 dansvoorstellingen op Noorderzon: van gewaagd tot intiem

Alle tenten staan, de laatste decoratie wordt aangebracht en de eerste dansers en artiesten zijn al gesignaleerd... Vandaag gaat Noorderzon 2017 om 16:00 uur van start en is het terrein open. In de Romeo Tent wordt de 27e editie van het festival, dat van 17 tot en met 27 augustus loopt, geopend met de (besloten) voorstelling Backbone van Gravity & Other Myths, onopgesmukt en krachtig circustheater. Wij bieden overzicht van alle dansvoorstellingen tijdens dit Gronings performance festival. Ook lees je waar je moet zijn voor blokkenschema's, plattegronden en andere praktische last-minute info.

1. Geestige ode aan de toeschouwer

Choreograaf en danser Chenevier laat zien dat jij als bezoeker onmisbaar bent in deze prijswinnende dansvoorstelling, Quintetto. Door toeschouwers uit te nodigen hem op het podium te komen helpen, ontstaat een gewaagde, onvoorspelbare improvisatie, waardoor Cheneviers solo weer het oorspronkelijk bedachte kwintet wordt. Gewaagd, onvoorspelbaar en met goed gevoel voor humor wordt het principe van een voorstelling uiteengerafeld.

Quintetto - Teatro Instabile di Aosta
Te zien: do 17 en vr 18 aug, Ophelia Tent | Meer info

2. De vluchteling in ieder van ons

Choreograaf Salia Sanou is één van de invloedrijkste artiesten uit de Afrikaanse hedendaagse danswereld. Sanou liet zich inspireren door de ervaringen die hij opdeed tijdens de workshops die hij gaf aan vluchtelingen in zijn thuisland, al moet de voorstelling volgens hem niet worden opgevat als een documentatie over leven in vluchtelingenkampen. Met veel energie, optimisme en humor wordt in Du désir d’horizons getoond hoe je kunt omgaan met verandering en lastige situaties.​

Du désir d’horizons - Salia Sanou
Te zien: vr 18 en za 19 aug, Grand Theatre | Meer info

3. Dansend ten strijde tegen kleptocratische kakistocratie

Theatermaker en choreograaf Boyzie Cekwana ziet kunst als een vorm van politiek activisme en is een van de grondleggers van de moderne dans in Zuid-Afrika. Met The Last King of Kakfontein reageert Cekwana met dans, video en muziek op tijden waarin politici als Jacob Zuma en Donald Trump het met hun stelende populistenvingers op de democratie hebben voorzien. Alleen dansend in de spotlight kan de kleptocratische koning zich nog machtig voelen.

The last King of Kakfontein - Boyzie Cekwana
Te zien: vr 18, za 19 en zo 20 aug, Machinefabriek​ | Meer info

4. Dans over verleden en toekomst en over vluchten en terugkeren

Als Syriër en als danser draagt choreograaf Mithkal Alzghair zelf nogal wat geschiedenis met zich mee: kolonisatie, conflict, oorlog, geweld en migratie. Alzghair gaat met zijn werk Displacement op zoek naar een nieuwe geschiedenis en een nieuwe identiteit die zowel Syrisch als Europees is en die moderne dans en danstradities combineert. ​"Dit is geen documentaire over de oorlog in Syrië, dit gaat over alles wat een mens tot mens maakt."​ Aldus Mouvement. 

Displacement - Mithkal Alzghair
Te zien: woe 23 en do 24 aug, Machinefabriek​ | Meer info

5. Dansende vingers in eerbetoon aan het leven voor de dood 

Filmmaker Jaco Van Dormael en choreografe Michèle Anne De Mey maken een live gemaakte animatiefilm op het podium, met expressieve handen in de hoofdrol. Cold Blood is een eerbetoon aan de kwetsbaarheid van het bestaan, op filmische en poëtische wijze in beeld gebracht. Vingers krioelen door een prachtig gemaakt miniatuurdecor, camera’s wentelen en buitelen om de scène terwijl een stem verhalen vertelt.

Cold Blood - Jaco Van Dormael en Michèle Anne De Mey
Te zien: woe 23, do 24, vr 25, za 26 aug, Romeo Tent​ | Meer info

6. Een intiem ritueel om de mensheid te redden

De Braziliaanse choreograaf Lia Rodriques mengt etnische dans van de oorspronkelijke bewoners van Brazilië met dans uit de Braziliaanse favela’s tot een intieme en overrompelende dansvoorstelling Para que o céu não caia (For the sky not to fall). Tien dansers bedekken zich met koffie en klei en beginnen middenin het publiek al dansend een ritueel. Een zoektocht naar waar we vandaan komen en waar we als mensheid gezamenlijk naar toegaan. 

Para que o céu não caia (For the sky not to fall) - Lia Rodrigues
Te zien: za 26 aug, Machinefabriek​ | Meer info

Alle informatie over Noorderzon

Lees op de website van Noorderzon het volledige programma van 2017. Alvast even je route uitstippelen? Je kunt nu ook het blokkenschema's en de plattegronden vinden. Liever een handig overzicht met alle festivalinfo? Klik dan hier

Meer inspiratie