53 dansdocenten geven de dans door in deze video

53 dansdocenten geven de dans door in deze video

Nederland ging zich houden aan de coronamaatregelen en Johannes Swarts zag hoe Swabaa Movements in Duiven de deuren moest sluiten. Hij wilde iets doen en dacht aan een kettingdans genaamd Lockdown Final Boss Dance.


Denk aan een wc-rol doorgeven, maar dan met dans. De ene beweging van danser A vloeit over in een nieuwe beweging van danser B. Hij speelde het alfabet makkelijk uit: Johannes verzamelde namelijk 53 dansers van 52 verschillende dansscholen door heel Nederland. Elke ‘eindbaas’ danst een stuk en draagt het ‘stokje’ over aan de volgende. “Ik zag een kettingdans met mensen met het syndroom van Down. En dacht: wow, dat is gaaf! Ik begon rond te vragen en zo is het balletje gaan rollen. Of om meer in deze tijd te spreken: de wc-rol is gaan rollen.”

Video opnemen

Een video maken met zo veel dansers was ontzettend gaaf, vertelt Johannes. “We hebben allemaal dezelfde vragen en angsten. En om ze allemaal voor de camera te krijgen: van de oudsher klassieke docenten tot de hippe jonge honden!” Het enthousiasme zit er goed in, want Johannes is al aan het nadenken over een vervolg. Een Final Boss Lockdown On Tour. Het idee is om alle dansers een dans aan te leren en deze samen op te nemen voor een nieuwe videoclip. “Maar wanneer? Dat is nog onduidelijk.”

Liefde voor dans

Hij merkt dat het voor dansschooleigenaren een zware en onduidelijke tijd is. Voor hem zelf ook. “Ik ervaar het vooral als onrustig. De kinderen zijn thuis. Dan geef ik tijdens het avondeten dansles via ZOOM, waarbij mijn kinderen iets verderop zitten. En geen geluid mogen maken, wat natuurlijk een onmogelijke opgave is.” Toch heeft Johannes goede hoop voor de toekomst. “Als ik die twinkeling in de ogen van de leerlingen zie, is ons doel bereikt. Want dat is voor mij liefde voor dans!”

53 dansdocenten geven de dans door in deze video

 

Meer inspiratie